Świąteczne bakaliowe delicje
Wiecie po co są bakalie na święta? Mają zapewnić szczęście, powodzenie i dobre życie. Bakaliowe delicje dodatkowo zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe. Nie powinno ich zabraknąć wśród świątecznych łakoci zwłaszcza, że mogą być przechowane aż do Sylwestra, choć wątpię, że dotrwają. Poza tym w tym przepisie jest tyle zdrowych dodatków, że warto go zrobić jako alternatywę dla innych słodkości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- szklanka orzechów włoskich
- 100 g fig
- 100 g moreli suszonych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
- 1 opakowanie kandyzowanych wiśni
- łyżka słonecznika łuskanego
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki jagód goji
- łyżka pestek dyni
- 2 jajka
- 100 g nierafinowanego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
- 5 czubatych łyżek mąki (3 pszennej, 1 kukurydzianej, 1 gryczanej)
- 2 wafle (24 x 22)
- lukier (cukier puder + sok z cytryny + odrobina białka - utrzyj razem) - nie musi być
Jak zrobić bakaliowe delicje?
- posiekaj bakalie
- ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- dodaj cynamon i sól, wymieszaj
- dodaj mąkę wymieszaj
- dodaj bakalie wymieszaj
- wyłóż formę pergaminem
- połóż na spod wafel i rozłóż na nim masę bakaliową
- dociśnij drugim waflem i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40-50 min.
- kiedy lekko przestygnie zdejmij z blaszki
- możesz dodatkowo polukrować lub polać czekoladą
- pokrój bakaliowy przysmak na dość cienkie kawałki
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/swiateczne-bakaliowe-delicje-christmas.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze