Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5

Świąteczna szynka pieczona

Przepis

Święta tuż tuż, czas więc zaplanować menu na te dni. Chętnie podzielę się z wami swoim sprawdzonym przepisem na pieczona szynkę. Jest niezwykle soczysta, krucha i aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco z sosem, ziemniaczkami i surówką, jak również na zimno jako wędlina na kanapki.

Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Świąteczna szynka pieczona
123
Składniki
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 40 g przyprawy do wieprzowiny lub mieszanki majeranku, ziela angielskiego, soli i pieprzu
  • 3 łyżki soli peklującej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 4 zmielone goździki
  • szczypta cynamonu
Przepis

Szynkę natrzyj przyprawą oraz solą peklującą - tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Świąteczna szynka pieczona
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-2fn7z5

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5