Świąteczna szynka pieczona
Święta tuż tuż, czas więc zaplanować menu na te dni. Chętnie podzielę się z wami swoim sprawdzonym przepisem na pieczona szynkę. Jest niezwykle soczysta, krucha i aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco z sosem, ziemniaczkami i surówką, jak również na zimno jako wędlina na kanapki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Szynkę natrzyj przyprawą oraz solą peklującą - tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze