Trwa ładowanie...
d11i16y
24-03-2016 22:34

Świąteczna szynka pieczona

Przepis

Święta tuż tuż, czas więc zaplanować menu na te dni. Chętnie podzielę się z wami swoim sprawdzonym przepisem na pieczona szynkę. Jest niezwykle soczysta, krucha i aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco z sosem, ziemniaczkami i surówką, jak również na zimno jako wędlina na kanapki.

d11i16y
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 40 g przyprawy do wieprzowiny lub mieszanki majeranku, ziela angielskiego, soli i pieprzu
  • 3 łyżki soli peklującej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 4 zmielone goździki
  • szczypta cynamonu
Przepis

Szynkę natrzyj przyprawą oraz solą peklującą - tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.

Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Świąteczna szynka pieczona
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y