Świąteczna sałatka według Magdy Gessler. Zrób zamiast jarzynowej
Magda Gessler ma rzesze fanów. Przepisy słynnej restauratorki sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Na wielkanocny stół proponujemy jedną z ulubionych sałatek Magdy Gessler.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 200 g mortadeli dobrej jakości
- 2 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu z białego wina
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz
- opcjonalnie: majonez lub sos czosnkowy
Przepis
- Ziemniaki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować.
- Ziemniaki odcedzić i wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski i polać octem (2 łyżki), dodać sól, cukier i pieprz. Odstawić na 10 minut.
- Pokroić mortadelę, cebulę i ogórki. Dodać do ziemniaków, wymieszać z majonezem lub sosem czosnkowym. Odstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl