Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem

Polędwiczka to stosunkowo łatwe do przyrządzenia mięso. Musimy jedynie pamiętać by nie piec jej zbyt długo, ponieważ stanie się sucha i twarda. Na Święta proponuję wyśmienitą polędwiczkę z żurawiną i cynamonem. to kwintesencja smaku Bożego Narodzenia.

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonemŚwiąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 średna biała cebula
  • 300 g świeżej bądź mrożonej żurawiny (u nas świeża, choć myślę, że mrożona byłaby smaczniejsza)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego

Przepis

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Olej łączymy z cynamonem i tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie po całej polędwiczce, po czym odstawiamy na 20 minut na bok.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na kolor złoto-brązowy. Przekładamy mięso na talerz.Do patelni po smażonej polędwiczce wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula całkowicie się zeszkli. Następnie, dodajemy miód, żurawinę, ocet balsamiczny oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i dusimy żurawinę jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu (żurawina ma popękać). Do patelni przekładamy polędwiczkę i razem z żurawiną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja góra dół), pieczemy około 15-18 minut (w zależności od stopnia wypieczenia). Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z bagietką, ryżem bądź ziemniaczkami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia