Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
Polędwiczka to stosunkowo łatwe do przyrządzenia mięso. Musimy jedynie pamiętać by nie piec jej zbyt długo, ponieważ stanie się sucha i twarda. Na Święta proponuję wyśmienitą polędwiczkę z żurawiną i cynamonem. to kwintesencja smaku Bożego Narodzenia.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Olej łączymy z cynamonem i tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie po całej polędwiczce, po czym odstawiamy na 20 minut na bok.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na kolor złoto-brązowy. Przekładamy mięso na talerz.Do patelni po smażonej polędwiczce wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula całkowicie się zeszkli. Następnie, dodajemy miód, żurawinę, ocet balsamiczny oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i dusimy żurawinę jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu (żurawina ma popękać). Do patelni przekładamy polędwiczkę i razem z żurawiną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja góra dół), pieczemy około 15-18 minut (w zależności od stopnia wypieczenia). Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z bagietką, ryżem bądź ziemniaczkami.