Trwa ładowanie...
d25pm1v
d25pm1v

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem

Przepis

Polędwiczka to stosunkowo łatwe do przyrządzenia mięso. Musimy jedynie pamiętać by nie piec jej zbyt długo, ponieważ stanie się sucha i twarda. Na Święta proponuję wyśmienitą polędwiczkę z żurawiną i cynamonem. to kwintesencja smaku Bożego Narodzenia.

4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
123
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 średna biała cebula
  • 300 g świeżej bądź mrożonej żurawiny (u nas świeża, choć myślę, że mrożona byłaby smaczniejsza)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
Przepis

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Olej łączymy z cynamonem i tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie po całej polędwiczce, po czym odstawiamy na 20 minut na bok.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na kolor złoto-brązowy. Przekładamy mięso na talerz.Do patelni po smażonej polędwiczce wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula całkowicie się zeszkli. Następnie, dodajemy miód, żurawinę, ocet balsamiczny oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i dusimy żurawinę jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu (żurawina ma popękać). Do patelni przekładamy polędwiczkę i razem z żurawiną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja góra dół), pieczemy około 15-18 minut (w zależności od stopnia wypieczenia). Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z bagietką, ryżem bądź ziemniaczkami.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v