Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
Polędwiczka to stosunkowo łatwe do przyrządzenia mięso. Musimy jedynie pamiętać by nie piec jej zbyt długo, ponieważ stanie się sucha i twarda. Na Święta proponuję wyśmienitą polędwiczkę z żurawiną i cynamonem. to kwintesencja smaku Bożego Narodzenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 średna biała cebula
- 300 g świeżej bądź mrożonej żurawiny (u nas świeża, choć myślę, że mrożona byłaby smaczniejsza)
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
- 2 małe ząbki czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Olej łączymy z cynamonem i tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie po całej polędwiczce, po czym odstawiamy na 20 minut na bok.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na kolor złoto-brązowy. Przekładamy mięso na talerz.Do patelni po smażonej polędwiczce wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula całkowicie się zeszkli. Następnie, dodajemy miód, żurawinę, ocet balsamiczny oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i dusimy żurawinę jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu (żurawina ma popękać). Do patelni przekładamy polędwiczkę i razem z żurawiną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja góra dół), pieczemy około 15-18 minut (w zależności od stopnia wypieczenia). Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z bagietką, ryżem bądź ziemniaczkami.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze