Trwa ładowanie...
darfvea
12-12-2014 15:23

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem

Przepis

Polędwiczka to stosunkowo łatwe do przyrządzenia mięso. Musimy jedynie pamiętać by nie piec jej zbyt długo, ponieważ stanie się sucha i twarda. Na Święta proponuję wyśmienitą polędwiczkę z żurawiną i cynamonem. to kwintesencja smaku Bożego Narodzenia.

darfvea
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 średna biała cebula
  • 300 g świeżej bądź mrożonej żurawiny (u nas świeża, choć myślę, że mrożona byłaby smaczniejsza)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
Przepis

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Olej łączymy z cynamonem i tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie po całej polędwiczce, po czym odstawiamy na 20 minut na bok.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na kolor złoto-brązowy. Przekładamy mięso na talerz.Do patelni po smażonej polędwiczce wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula całkowicie się zeszkli. Następnie, dodajemy miód, żurawinę, ocet balsamiczny oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i dusimy żurawinę jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu (żurawina ma popękać). Do patelni przekładamy polędwiczkę i razem z żurawiną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (funkcja góra dół), pieczemy około 15-18 minut (w zależności od stopnia wypieczenia). Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z bagietką, ryżem bądź ziemniaczkami.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Świąteczna polędwiczka z żurawiną i cynamonem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj