Trwa ładowanie...

Surówka z marchewki. Jak przygotować uniwersalny dodatek do obiadu?

Surówka z marchewki sprawdzi się przy wielu daniach głównych. W końcu wykorzystujemy bardzo popularne warzywo w polskiej kuchni, które jest wręcz niezbędne przy codziennym gotowaniu. Każda surówka z marchewki posiada szereg właściwości odżywczych oraz witaminy, dlatego też powinna być wprowadzona w mniejszej lub większej częstotliwości.

Surówka z marchewki może być przygotowana na wiele sposobów.Surówka z marchewki może być przygotowana na wiele sposobów.Źródło: 123RF
d2beujx
d2beujx

Surówka z marchewki zapewnia solidną porcję beta-karotenu, który naturalnie pomaga przy opalaniu skóry oraz bardzo dobrze wpływa na wzrok i odporność całego organizmu. Regularnie jedzona surówka z marchewki może zablokować komórki rakowe, ponieważ posiada w sobie kwas retinowy, który wspomaga działanie witaminy A. Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad tym, jaki wariant surówki z marchewki wybrać, pomyśl o poniższych przykładach.

Surówka z marchewki – klasyka gatunku

Składniki:

  • 4 duże marchewki;
  • sok z połówki cytryny;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Opłucz i oskrob marchewkę. Następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i sól. Tak przygotowana surówka z marchewki świetnie zaprezentuje się szczególnie z daniami mięsnymi.

Surówka z marchewki – owocowa wariacja

Składniki:

  • 3 marchewki;
  • pęczek natki pietruszki;
  • ananas w puszcze;
  • rodzynki;
  • 2 łyżki majonezu/śmietany;
  • słodkie jabłko.

Przygotowanie:

Klasycznie zetrzyj marchewkę i dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Następnie dorzuć garść rodzynek i wymieszaj całość z majonezem albo śmietaną. Połącz marchewkę ze startym słodkim jabłkiem. Surówka z marchewki i owocami najlepiej skomponuje się z daniami rybnymi.

Surówka z marchewki – ostry posmak chrzanu

Składniki:

  • 3 średnie marchewki;
  • rodzynki;
  • 2 łyżki startego chrzanu;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka majonezu;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Obierz marchewkę i zetrzyj na większych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj chrzan. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dodaj namoczone uprzednio rodzynki. Surówka z marchewki i chrzanu świetnie współgra z każdym mięsnym daniem.

d2beujx

Surówka z marchewki – co jeszcze warto wiedzieć?

Podstawowym składnikiem surówki jest marchewka i należy jej poświęcić więcej czasu. Zaopatrz się przede wszystkim w marchewkę o długim korzeniu, natomiast w przypadku wyciskania soku – lepszą alternatywą będzie grube i krótkie warzywo. Nie trzymaj zbyt długo namoczonej marchewki w wodzie, bo utracisz jej cenne właściwości. Jeśli chcesz, aby surówka z marchewki była soczysta wystarczy, że przykryjesz warzywo wilgotną ścierką.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2beujx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
Więcej tematów