Surówka z marchewki. Jak przygotować uniwersalny dodatek do obiadu?

Surówka z marchewki sprawdzi się przy wielu daniach głównych. W końcu wykorzystujemy bardzo popularne warzywo w polskiej kuchni, które jest wręcz niezbędne przy codziennym gotowaniu. Każda surówka z marchewki posiada szereg właściwości odżywczych oraz witaminy, dlatego też powinna być wprowadzona w mniejszej lub większej częstotliwości.

surówka z marchewkiSurówka z marchewki może być przygotowana na wiele sposobów.
Źródło zdjęć: © 123RF

Surówka z marchewki zapewnia solidną porcję beta-karotenu, który naturalnie pomaga przy opalaniu skóry oraz bardzo dobrze wpływa na wzrok i odporność całego organizmu. Regularnie jedzona surówka z marchewki może zablokować komórki rakowe, ponieważ posiada w sobie kwas retinowy, który wspomaga działanie witaminy A. Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad tym, jaki wariant surówki z marchewki wybrać, pomyśl o poniższych przykładach.

Surówka z marchewki – klasyka gatunku

Składniki:

  • 4 duże marchewki;
  • sok z połówki cytryny;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Opłucz i oskrob marchewkę. Następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i sól. Tak przygotowana surówka z marchewki świetnie zaprezentuje się szczególnie z daniami mięsnymi.

Surówka z marchewki – owocowa wariacja

Składniki:

  • 3 marchewki;
  • pęczek natki pietruszki;
  • ananas w puszcze;
  • rodzynki;
  • 2 łyżki majonezu/śmietany;
  • słodkie jabłko.

Przygotowanie:

Klasycznie zetrzyj marchewkę i dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Następnie dorzuć garść rodzynek i wymieszaj całość z majonezem albo śmietaną. Połącz marchewkę ze startym słodkim jabłkiem. Surówka z marchewki i owocami najlepiej skomponuje się z daniami rybnymi.

Surówka z marchewki – ostry posmak chrzanu

Składniki:

  • 3 średnie marchewki;
  • rodzynki;
  • 2 łyżki startego chrzanu;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka majonezu;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Obierz marchewkę i zetrzyj na większych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj chrzan. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dodaj namoczone uprzednio rodzynki. Surówka z marchewki i chrzanu świetnie współgra z każdym mięsnym daniem.

Surówka z marchewki – co jeszcze warto wiedzieć?

Podstawowym składnikiem surówki jest marchewka i należy jej poświęcić więcej czasu. Zaopatrz się przede wszystkim w marchewkę o długim korzeniu, natomiast w przypadku wyciskania soku – lepszą alternatywą będzie grube i krótkie warzywo. Nie trzymaj zbyt długo namoczonej marchewki w wodzie, bo utracisz jej cenne właściwości. Jeśli chcesz, aby surówka z marchewki była soczysta wystarczy, że przykryjesz warzywo wilgotną ścierką.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji