Superfood w kolorze czarnym, czyli dlaczego zamienić biały czosnek na fermentowany

Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków, po które chętnie sięgamy w polskiej kuchni. Okazuje się jednak, że ma konkurencję w postaci koreańskiej wersji. Wyróżnia ją czarny jak smoła kolor i niesamowite właściwości zdrowotne.

Czarny czosnek to jeden ze sfermentowanych produktów o super właściwościach.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Nie jest to specjalna odmiana, a po prostu odpowiednio przetworzona wersja popularnego dodatku. Za źródło pochodzenia przysmaku uważa się kuchnię koreańską, ale kraje Zachodu podłapały fenomen czarnego czosnku.

Jak powstaje?

Czarny czosnek to w rzeczywistości wynik długiej fermentacji. Przez ponad miesiąc przechowywany jest w temperaturze 65-80 stopni C. Następnie odstawiany jest na 45 dni, aby przeszedł proces utleniania. Tak przygotowany nabiera słodkawego posmaku, który można przyrównać do smaku wędzonej słodkiej śliwki. Innym przypomina z kolei ocet balsamiczny. Zmienia się także konsystencja ząbków - z twardych robią się miękkie jak masło. Co ciekawe, produkt całkowicie traci swoją charakterystyczną ostrość. Jednak nie ulatują z niego prozdrowotne właściwości.

Antyrakowe właściwości

Jak wynika z badań, opublikowanych w 2007 roku w czasopiśmie "Global Science Book", czarny czosnek wykazuje silne działanie antynowotworowe. Zespół japońskich badaczy dowiódł, że może powodować zmniejszanie się guzów. Należy jednak zaznaczyć, że większość przeprowadzonych do tej pory testów wykonano na zwierzętach i wciąż nie ma oficjalnego naukowego potwierdzenia, że czosnek może mieć taki wpływ również na człowieka.

Wzmocnienie organizmu

Po ten produkt mogą sięgać także osoby, które cierpią na sezonowe osłabienie. Regularnie przyjmowany dostarczy do organizmu allicynę, czyli substancję bogatą w siarę. To właśnie ten składnik jest niezbędny do walki z bakteriami, wirusami czy pasożytami.

Przyjaciel dla serca i układu krażenia

Przeciwutleniacze to także pomoc dla sercowców. Osoby skarżące się na problemy z tym organem powinny włączyć do diety produkty bogate w antyutleniacze. Jednym z nich jest też czarny czosnek. To naturalny sposób na zmniejszenie liczby wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces utleniania cholesterolu i niszczenie błon komórkowych. Tym samym to profilaktyka miażdżycy i chorób serca. Czarny czosnek poleca się także pacjentom, którzy chcą unormować poziom cholesterolu czy obniżyc zbyt wysokie ciśnienie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości