Trwa ładowanie...

Superfood w kolorze czarnym, czyli dlaczego zamienić biały czosnek na fermentowany

Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków, po które chętnie sięgamy w polskiej kuchni. Okazuje się jednak, że ma konkurencję w postaci koreańskiej wersji. Wyróżnia ją czarny jak smoła kolor i niesamowite właściwości zdrowotne.

Superfood w kolorze czarnym, czyli dlaczego zamienić biały czosnek na fermentowanyŹródło: 123RF.COM
d2hhaum
d2hhaum

Nie jest to specjalna odmiana, a po prostu odpowiednio przetworzona wersja popularnego dodatku. Za źródło pochodzenia przysmaku uważa się kuchnię koreańską, ale kraje Zachodu podłapały fenomen czarnego czosnku.

Jak powstaje?

Czarny czosnek to w rzeczywistości wynik długiej fermentacji. Przez ponad miesiąc przechowywany jest w temperaturze 65-80 stopni C. Następnie odstawiany jest na 45 dni, aby przeszedł proces utleniania. Tak przygotowany nabiera słodkawego posmaku, który można przyrównać do smaku wędzonej słodkiej śliwki. Innym przypomina z kolei ocet balsamiczny. Zmienia się także konsystencja ząbków - z twardych robią się miękkie jak masło. Co ciekawe, produkt całkowicie traci swoją charakterystyczną ostrość. Jednak nie ulatują z niego prozdrowotne właściwości.

Antyrakowe właściwości

Jak wynika z badań, opublikowanych w 2007 roku w czasopiśmie "Global Science Book", czarny czosnek wykazuje silne działanie antynowotworowe. Zespół japońskich badaczy dowiódł, że może powodować zmniejszanie się guzów. Należy jednak zaznaczyć, że większość przeprowadzonych do tej pory testów wykonano na zwierzętach i wciąż nie ma oficjalnego naukowego potwierdzenia, że czosnek może mieć taki wpływ również na człowieka.

Wzmocnienie organizmu

Po ten produkt mogą sięgać także osoby, które cierpią na sezonowe osłabienie. Regularnie przyjmowany dostarczy do organizmu allicynę, czyli substancję bogatą w siarę. To właśnie ten składnik jest niezbędny do walki z bakteriami, wirusami czy pasożytami.

d2hhaum

Przyjaciel dla serca i układu krażenia

Przeciwutleniacze to także pomoc dla sercowców. Osoby skarżące się na problemy z tym organem powinny włączyć do diety produkty bogate w antyutleniacze. Jednym z nich jest też czarny czosnek. To naturalny sposób na zmniejszenie liczby wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces utleniania cholesterolu i niszczenie błon komórkowych. Tym samym to profilaktyka miażdżycy i chorób serca. Czarny czosnek poleca się także pacjentom, którzy chcą unormować poziom cholesterolu czy obniżyc zbyt wysokie ciśnienie.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj