Na dworze robi się coraz cieplej, dlatego warto przygotować lekki i orzeźwiający deser - suflet cytrynowy. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.
Suflet można przyrządzić na wiele sposobów: na słono - z rybą, serem czy warzywami albo na słodko - z czekoladą czy owocami. Zobaczcie przepis na suflet cytrynowy pochodzący z 1904 roku.
Składniki:
1 jajko
20 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
odrobina skórki cytrynowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło i bułka tarta do przygotowania foremki
Przygotowanie:
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obetrzeć skórkę za pomocą tarki.
- Wyciskam sok z połówki cytryny, pozbywam się pestek.
- Oddzielam żółtko od białka. Ucieram żółtko z cukrem pudrem, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i na koniec sok z cytryny.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Przygotować foremkę: smarować ją lekko masłem i obsypać bułką tartą. Do naczynia, z żółtkiem powoli dodać ubite białko. Wszystko lekko wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
- Foremkę uzupełnić nadzieniem do samej krawędzi - pozostawiam ok.2 mm. 7. Suflet piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.
Polecamy również: