Suflet cytrynowy z 1904 roku

To pomysł na lekki i szybki deser.

Na dworze robi się coraz cieplej, dlatego warto przygotować lekki i orzeźwiający deser - suflet cytrynowy. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.

Suflet można przyrządzić na wiele sposobów: na słono - z rybą, serem czy warzywami albo na słodko - z czekoladą czy owocami. Zobaczcie przepis na suflet cytrynowy pochodzący z 1904 roku.

Składniki:
1 jajko
20 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
odrobina skórki cytrynowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło i bułka tarta do przygotowania foremki

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obetrzeć skórkę za pomocą tarki.
  2. Wyciskam sok z połówki cytryny, pozbywam się pestek.
  3. Oddzielam żółtko od białka. Ucieram żółtko z cukrem pudrem, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i na koniec sok z cytryny.
  4. Ubić białka na sztywną pianę.
  5. Przygotować foremkę: smarować ją lekko masłem i obsypać bułką tartą. Do naczynia, z żółtkiem powoli dodać ubite białko. Wszystko lekko wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
  6. Foremkę uzupełnić nadzieniem do samej krawędzi - pozostawiam ok.2 mm. 7. Suflet piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę