Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert
Przepyszny sposób na grillowaną karkówkę. Z powodzeniem możecie ją przygotować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podana z serem camembert i fasolką szparagowa zamienia się wdanie godne szefa kuchni. Spróbujcie koniecznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 x 200 g steków z karkówki wieprzowej
Marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy do karkówki
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
- 300 g pokrojonych w grube plastry pieczarek
- 2 pokrojone w cząstki czerwone cebule
- 2 krążki sera camembert
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz czarny grubo mielony
- zielona fasolka szparagowa
- mix sałat
Przepis
- Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą.
- Grill lub patelnię grillową posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut z każdej strony. Ser camembert również usmażyć na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż zacznie pęcznieć.
- Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle i doprawić do smaku. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem.
- Fasolkę szparagową rozmrażamy i grillujemy lub smażymy na tej samej patelni co steki przyprawiamy do smaku i układamy na camembercie całość delikatnie zapiekamy. Podajemy z mieszanką sałat.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl