Sprytne urządzenia i przydatne akcesoria do wypieku domowej pizzy. Tylko dla koneserów włoskiej kuchni
Popularność włoskiego placka z sosem pomidorowym, serem i dowolnymi dodatkami doczekała się setek, jeśli nie tysięcy wersji. Klasyczne, wegańskie, bezglutenowe, z białym sosem – opcji są setki i każdy może stworzyć własną, idealną pizzę. Przydatne w tym celu będą różne akcesoria, które przygotowaliśmy w szybkim zestawieniu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dla pasjonatów – urządzenia do pizzy
Elektroniczne urządzenia do wypiekania pizzy pomogą przygotować pizzę jak z prawdziwej pizzerii we własnym domu. Urządzenia tego rodzaju mają stalową, nieprzywierająca powłokę, na której spód pizzy przyjemnie się pięknie zarumieni, ale nie przypali. Równomierna temperatura w całym urządzeniu sprawi, że składniki na pizzy się dopieką, a ser rozpuści lub przyrumieni – w zależności od preferencji.
W odróżnieniu od tradycyjnego piekarnika, w który przygotowujemy domową pizzę, wypiekacz elektryczny postawimy w dowolnym miejscu. To przydatne opcja zwłaszcza wtedy, kiedy szykujemy równocześnie kilka potraw i potrzebujemy piekarnika do przygotowania innych potraw. Stosowanie tego rodzaju wypiekaczy skraca też czas oczekiwania na ulubiony przysmak, bo nagrzewają się tak szybko, jak popularne opiekacze, a pizza jest gotowa nawet w kilka minut. To zdecydowanie szybciej niż w zwykłym piekarniku.
Dodatkową zaleta domowego wypieku pizzy jest to, że mamy pełną kontrolę nad jakością składników, które wykorzystujemy do jej przygotowania. To szczególnie ważne dla osób uczulonych na składniki, które mogą się znaleźć w potrawach z restauracji. Domowa pizza gwarantuje też, że wszystko co się na niej znajdzie będzie świeże, warzywa starannie dobrane i umyte, a ciągnący się, rozpuszczony ser to produkt wysokiej jakości, a nie wyrób seropodobny. Nic tylko piec.
Włoski smakołyk na wyciągnięcie ręki
Stan przygotowania pizzy w takim opiekaczu możemy skontrolować w dowolnym momencie, a dzięki uchwytom odpornym na wysokie temperatury, nie ma ryzyka, że dojdzie do poparzenia. Większość osób wkłada ciasto do piekarnika, jednak jeśli chcemy w domu stworzyć przyjemny klimat włoskiej pizzerii, możemy wykorzystać taki opiekacz jako element wystroju i postawić w centralnym miejscu stołu.
Jeśli wolisz przygotować dużą pizzę, zapewne zdecydujesz się na tradycyjny piekarnik, w którym możemy przygotować większy placek, nawet o wielkości dużej blachy z piekarnika. Do dyspozycji mamy też liczne blachy i kamienie do wypiekania pizzy w domu oraz pomocne akcesoria jak np. noże, deski i łopatki do nakładania kawałków pizzy na talerz.
Dla prawdziwych pasjonatów stworzono znacznie więcej, niż typowo kulinarne akcesoria: ubrania i gadżety nawiązujące do kształtu i koloru pizzy. Niektóre z nich są naprawdę pomysłowe:
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.