Sprytne urządzenia i przydatne akcesoria do wypieku domowej pizzy. Tylko dla koneserów włoskiej kuchni

Popularność włoskiego placka z sosem pomidorowym, serem i dowolnymi dodatkami doczekała się setek, jeśli nie tysięcy wersji. Klasyczne, wegańskie, bezglutenowe, z białym sosem – opcji są setki i każdy może stworzyć własną, idealną pizzę. Przydatne w tym celu będą różne akcesoria, które przygotowaliśmy w szybkim zestawieniu.

Smakowitą, domową pizzę możesz przyrządzić z dowolnych składników
Źródło zdjęć: © Fotolia

Dla pasjonatów – urządzenia do pizzy

Elektroniczne urządzenia do wypiekania pizzy pomogą przygotować pizzę jak z prawdziwej pizzerii we własnym domu. Urządzenia tego rodzaju mają stalową, nieprzywierająca powłokę, na której spód pizzy przyjemnie się pięknie zarumieni, ale nie przypali. Równomierna temperatura w całym urządzeniu sprawi, że składniki na pizzy się dopieką, a ser rozpuści lub przyrumieni – w zależności od preferencji.

W odróżnieniu od tradycyjnego piekarnika, w który przygotowujemy domową pizzę, wypiekacz elektryczny postawimy w dowolnym miejscu. To przydatne opcja zwłaszcza wtedy, kiedy szykujemy równocześnie kilka potraw i potrzebujemy piekarnika do przygotowania innych potraw. Stosowanie tego rodzaju wypiekaczy skraca też czas oczekiwania na ulubiony przysmak, bo nagrzewają się tak szybko, jak popularne opiekacze, a pizza jest gotowa nawet w kilka minut. To zdecydowanie szybciej niż w zwykłym piekarniku.

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatkową zaleta domowego wypieku pizzy jest to, że mamy pełną kontrolę nad jakością składników, które wykorzystujemy do jej przygotowania. To szczególnie ważne dla osób uczulonych na składniki, które mogą się znaleźć w potrawach z restauracji. Domowa pizza gwarantuje też, że wszystko co się na niej znajdzie będzie świeże, warzywa starannie dobrane i umyte, a ciągnący się, rozpuszczony ser to produkt wysokiej jakości, a nie wyrób seropodobny. Nic tylko piec.

Włoski smakołyk na wyciągnięcie ręki

Stan przygotowania pizzy w takim opiekaczu możemy skontrolować w dowolnym momencie, a dzięki uchwytom odpornym na wysokie temperatury, nie ma ryzyka, że dojdzie do poparzenia. Większość osób wkłada ciasto do piekarnika, jednak jeśli chcemy w domu stworzyć przyjemny klimat włoskiej pizzerii, możemy wykorzystać taki opiekacz jako element wystroju i postawić w centralnym miejscu stołu.

Jeśli wolisz przygotować dużą pizzę, zapewne zdecydujesz się na tradycyjny piekarnik, w którym możemy przygotować większy placek, nawet o wielkości dużej blachy z piekarnika. Do dyspozycji mamy też liczne blachy i kamienie do wypiekania pizzy w domu oraz pomocne akcesoria jak np. noże, deski i łopatki do nakładania kawałków pizzy na talerz.

Dla prawdziwych pasjonatów stworzono znacznie więcej, niż typowo kulinarne akcesoria: ubrania i gadżety nawiązujące do kształtu i koloru pizzy. Niektóre z nich są naprawdę pomysłowe:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów