Domowa pizza może smakować jak z pizzerii. Kucharz zdradza, jak to zrobić

9 lutego wypada jedno z najwspanialszych świąt w naszym kalendarzu, Międzynarodowy Dzień Pizzy. To doskonała okazja, by zaprosić przyjaciół i rodzinę na domową pizzę. Topowy brytyjski szef kuchni radzi co robić, by była jeszcze smaczniejsza.

Sekret tkwi w jednym triku z patelnią.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Thom Elliot, współzałożyciel Pizza Pilgrims zauważa, że domowy piekarnik nigdy nie osiągnie tak wysokiej temperatury, jak piec w restauracji. Dlatego, by nasza domowa pizza była naprawdę smaczna, musimy odwołać się do pewnej sztuczki.

Metoda "na patelnię", o której pisze Elliot na swoim blogu, pozwala osiągnąć temperaturę zbliżoną do tej w neapolitańskim piecu w dwóch krokach.

Składniki na ciasto:
1kg mąki o wysokiej zawartości glutenu
2g świeżych drożdży
600ml zimnej wody
30g soli kuchennej

Najpierw wysypujemy mąkę na tacę lub stół i po środku tworzymy zagłębienie. Rozpuszczamy drożdże i wlewamy w ostrożnie w zagłębienie, drugą ręką mieszając je z mąką. Dodajemy sól, wodę i ugniatamy ciasto przez 10-15 minut.

Odstawiamy ciasto na 10 minut, a potem znów energicznie je ugniatamy przez 10 sekund. Potem dzielimy ciasto na dwie kule i odkładamy każdą do szczelnie zamkniętego pojemnika na minimum 8 godzin (optymalne będą 24 godziny, a 48 to maksimum). Ważne jest, by ciasto miało wystarczająco dużo miejsca, by urosnąć – powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Po tym czasie wyjmujemy przy pomocy łopatki ciasto z pojemnika. Możemy oprószyć ją oraz dłonie mąką, by ciasto się nie kleiło. Mąkę wysypujemy również na stół, na którym umieszczamy ciasto. Przyciskamy palce po środku i zaczynamy formować podstawę pizzy. Naokoło zostawiamy grubszą obwódkę.

Potem przewracamy ciasto na drugą stronę i kontynuujemy tworzenie podkładu. Układamy ciasto na knykciach, dbając o to, by opuszki palców i paznokcie nie zrobiły w nim dziury. Ciasto rozciągamy w taki sposób, by nie uległo rozerwaniu. W efekcie powinien powstać cienki dysk z nieco grubszym brzegiem.

Przygotowujemy nasze ulubione składniki na pizzę – sos pomidorowy, wybrany rodzaj sera i inne dodatki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię (koniecznie taką, do której nic nie przywiera) i układamy na niej podkład pizzy. Rozsmarowujemy na nim sos i układamy inne składniki. Po 1-2 minutach podkład powinien się zarumienić. Rozgrzaną patelnię zdejmujemy z ognia i umieszczamy ją na najwyższej półce piekarnika.

Po kilku kolejnych minutach w gorącym piekarniku składniki powinny się zarumienić, a ser rozpuścić. Pizza jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga "Pizza Pilgrims".

Zobacz też: Idealna na niedzielny obiad. Pizza cztery sery

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀