Domowa pizza może smakować jak z pizzerii. Kucharz zdradza, jak to zrobić

9 lutego wypada jedno z najwspanialszych świąt w naszym kalendarzu, Międzynarodowy Dzień Pizzy. To doskonała okazja, by zaprosić przyjaciół i rodzinę na domową pizzę. Topowy brytyjski szef kuchni radzi co robić, by była jeszcze smaczniejsza.

Sekret tkwi w jednym triku z patelnią.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik
8

Thom Elliot, współzałożyciel Pizza Pilgrims zauważa, że domowy piekarnik nigdy nie osiągnie tak wysokiej temperatury, jak piec w restauracji. Dlatego, by nasza domowa pizza była naprawdę smaczna, musimy odwołać się do pewnej sztuczki.

Metoda "na patelnię", o której pisze Elliot na swoim blogu, pozwala osiągnąć temperaturę zbliżoną do tej w neapolitańskim piecu w dwóch krokach.

Składniki na ciasto:
1kg mąki o wysokiej zawartości glutenu
2g świeżych drożdży
600ml zimnej wody
30g soli kuchennej

Najpierw wysypujemy mąkę na tacę lub stół i po środku tworzymy zagłębienie. Rozpuszczamy drożdże i wlewamy w ostrożnie w zagłębienie, drugą ręką mieszając je z mąką. Dodajemy sól, wodę i ugniatamy ciasto przez 10-15 minut.

Odstawiamy ciasto na 10 minut, a potem znów energicznie je ugniatamy przez 10 sekund. Potem dzielimy ciasto na dwie kule i odkładamy każdą do szczelnie zamkniętego pojemnika na minimum 8 godzin (optymalne będą 24 godziny, a 48 to maksimum). Ważne jest, by ciasto miało wystarczająco dużo miejsca, by urosnąć – powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Po tym czasie wyjmujemy przy pomocy łopatki ciasto z pojemnika. Możemy oprószyć ją oraz dłonie mąką, by ciasto się nie kleiło. Mąkę wysypujemy również na stół, na którym umieszczamy ciasto. Przyciskamy palce po środku i zaczynamy formować podstawę pizzy. Naokoło zostawiamy grubszą obwódkę.

Potem przewracamy ciasto na drugą stronę i kontynuujemy tworzenie podkładu. Układamy ciasto na knykciach, dbając o to, by opuszki palców i paznokcie nie zrobiły w nim dziury. Ciasto rozciągamy w taki sposób, by nie uległo rozerwaniu. W efekcie powinien powstać cienki dysk z nieco grubszym brzegiem.

Przygotowujemy nasze ulubione składniki na pizzę – sos pomidorowy, wybrany rodzaj sera i inne dodatki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię (koniecznie taką, do której nic nie przywiera) i układamy na niej podkład pizzy. Rozsmarowujemy na nim sos i układamy inne składniki. Po 1-2 minutach podkład powinien się zarumienić. Rozgrzaną patelnię zdejmujemy z ognia i umieszczamy ją na najwyższej półce piekarnika.

Po kilku kolejnych minutach w gorącym piekarniku składniki powinny się zarumienić, a ser rozpuścić. Pizza jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga "Pizza Pilgrims".

Zobacz też: Idealna na niedzielny obiad. Pizza cztery sery

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne