Trwa ładowanie...

Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby? Sprawdzony sposób grzybiarzy

Na grzybach może znaleźć się wiele zanieczyszczeń: liście, trawa, ziemia czy piasek. Dlatego tak ważne jest, by w odpowiedni sposób oczyścić je przed przygotowaniem posiłku. Grzyby należy wyczyścić zaraz po przyjściu do domu. Nie odwlekaj tego, ponieważ im dłużej grzyby będą leżały nieumyte, tym trudniej będzie z nich usunąć brud.

Jak czyścić grzyby – poradyJak czyścić grzyby – poradyŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Jak szybko i skutecznie wyczyścić grzyby?

Po przyniesieniu naszych zbiorów do domu, najlepiej ułożyć je w chłodnym i przewiewnym miejscu. Delikatne owocniki (m.in. borowiki, zajączki) należy oczyścić jeszcze tego samego dnia i dusić na tłuszczu przez 10 minut (nie podlewać wodą, bo same puszczą soki), a następnie przechowywać w chłodnym miejscu i wykorzystać do potraw (nawet po 2-3 dniach).

Zebrane grzyby trzeba dokładnie przejrzeć. Larwy owadów, niewidoczne w trakcie zbierania, mogą bowiem w ciągu 1-3 dni pojawić się we wnętrzu przechowywanych grzybów. W trakcie oczyszczania owocników szczególną uwagę należy zwrócić na dolną stronę kapeluszy - rurki i blaszki są bogate w związki przyswajalne dla bakterii. Zanieczyszczone ziemią trzony dokładnie czyścimy lub odcinamy - należy tak postąpić w przypadku opieńki lub zimówki, która ma twardą i łykowatą tę część.

Ostrożnie z wodą

Grzyby bez wątpienia są delikatne, ponieważ aż w 90 proc. składają się z wody. Na dodatek wodę w której się moczą, chłoną jak gąbka. Fundowanie im kąpieli nie jest więc dobrym pomysłem. Tu sprawdzi się krótki prysznic. Sprawne płukanie sprawdzi się w przypadku wielu gatunków. Powinno być na tyle szybkie, by grzyby nie zdążyły zmięknąć i tym samym nasączyć się wodą. Cierpliwi mogą delikatnie oczyszczać grzyby z ziemi i igliwia, szczególnie przygotowując je do suszenia. Brud, którego nie udało się wypłukać, należy zeskrobać za pomocą małego nożyka, a następnie przetrzeć grzyby wilgotna ściereczką.

Jak wyczyścić kurki?

Choć niektórzy najlepsi kucharze są zdania, że pełen leśny smak kurek warty jest napotkania drobnych ziaren, to w domowej kuchni można poświęcić chwilę i oczyścić kurki przepłukując je szybko i z wykorzystaniem ciekawego triku. Otóż lekko zwilżone grzyby posypujemy obficie mąką. Rękoma obtaczamy dokładnie, aby proszek pokrył każdą kurkę. Na koniec opłukujemy i grzyby są gotowe do wykorzystania.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj