Trwa ładowanie...

Sposoby na wigilijnego karpia

W moim domu rodzinnym karp w Wigilię był tylko raz. Najpierw kilka dni pływał w wannie, a potem wylądował na patelni pokrojony w dzwonka i panierowany. Nie smakował nikomu. Od tamtej pory nie gościł na naszym stole. Po dobrych kilkunastu latach, będąc w ciąży, wzięłam się znów za smażenie karpia. Nie mogłam znieść jego zapachu i obiecałam sobie, że to był ostatni raz, kiedy podjęłam się jego przyrządzania.

Warto szukać ciekawych inspiracji Warto szukać ciekawych inspiracji Źródło: Adobe Stock, fot: ©Maksim Shebeko - stock.adobe.com
d1e9kl6
d1e9kl6

Tymczasem karp jest jednym z najbardziej tradycyjnych i charakterystycznych dań wigilijnych. Jedni go nie znoszą, a inni uwielbiają. Jeśli jest prawidłowo przygotowany, może stanowić fantastyczną potrawę, o której będziemy śnili po nocach. Jakie są najsmaczniejsze pomysły na karpia?

Jak przygotować karpia?

Karp ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty zapach, a także lekko mulisty i słodkawy smak. Jednocześnie jest to dosyć tłusta ryba o białym mięsie i sporej ilości ości, których jednak łatwo się pozbyć, gdyż są stosunkowo grube.

Aby zmniejszyć błotnisty posmak i wydobyć delikatność karpia, należy skropić go sokiem z cytryny nawet na kilka godzin przed obróbką. Potem można przystąpić do obróbki termicznej ryby, która będzie królowała na naszym wigilijnym stole.

Tradycyjny karp z patelni

Składniki:

  • karp,
  • olej do smażenia,
  • mąka do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.
d1e9kl6

Przygotowanie:

  1. Karpia należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go w dzwonka i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na godzinę.
  2. Po tym czasie rybę osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony, a potem obtaczamy w samej mące, w jajku i w mące lub zwyczajnie w jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabierze rumianego koloru.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Karp duszony z warzywami

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego,
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 pomidory,
  • natka pietruszki,
  • posiekany koperek.
d1e9kl6

Przygotowanie:

  1. Karpia kroimy w dzwonka i oprószamy solą oraz pieprzem. Pietruszkę i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w talarki, a pomidory w ćwiartki.
  2. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do środka warzywa. Lekko je podsmażamy i solimy. Podlewamy szklanką wrzącej wody. Warzywa dusimy chwilę.
  3. Potem wkładamy do nich karpia, podlewamy winem oraz wodą wymieszaną z ostrym sosem. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz posypujemy koperkiem i posiekaną natką.

Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 płat wyfiletowanego karpia,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • małe opakowanie śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko, mąka do panierowania,
  • olej do smażenia.
d1e9kl6

Przygotowanie:

  1. Pieczarki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub pozostawiamy w całości. Podsmażamy je krótko na rozgrzanym oleju, lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
  2. Karpia myjemy i kroimy na mniejsze części. Solimy je, pieprzymy, a następnie obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na patelni.
  3. Karpia układamy na pieczarkach. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec odrobinę solimy. Przekładamy ją na karpia.
  4. Całość zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą i pieprzem. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  5. Pieczemy do momentu, aż śmietana zacznie bulgotać. Wtedy wyłączamy piekarnik. Ryba powinna być lekka i soczysta. Posypujemy ją natką pietruszki i wykładamy na talerze tak, by zachowane zostały warstwy.
  6. Wytworzonym sosem śmietanowym podlewamy danie tuż przed podaniem. Podajemy na ciepło w towarzystwie pieczywa.
karp Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Zbigniew Lewczak

Karp po toruńsku

Składniki:

  • 1,3 kg karpia,
  • 2 cebule, włoszczyzna,
  • ½ włoskiej kapusty,
  • 1 kieliszek wytrawnego wina,
  • 1 szkl. ciemnego piwa,
  • 2 łyżki startego toruńskiego piernika,
  • 5 dag rodzynek,5 dag płatków migdałowych,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: ziele angielskie, mielony imbir, goździki, sok i skórka z 1 cytryny.
d1e9kl6

Przygotowanie:

  1. Karpia sprawiamy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
  2. Warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Dodajemy głowę karpia, skórkę z cytryny i przyprawy. Całość zalewamy litrem wrzątku i gotujemy 40 minut.
  3. Wywar przecedzamy i łączymy z winem. Powstałym płynem zalewamy karpia i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie rybę wyjmujemy z wywaru i układamy na żaroodpornym półmisku.
  4. Płyn jeszcze raz przecedzamy i łączymy z piwem oraz piernikami. Gotujemy, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Wtedy dokładamy do niego masło, migdały i rodzynki.
  5. Dokładnie mieszamy i polewamy nim rybę. Wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Karp w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól, pieprz w ziarenkach,
  • listek laurowy.
d1e9kl6

Przygotowanie:

  • Rybę czyścimy i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, dodajemy 3 ziarna pieprzu oraz 1 całą cebulę.
  • Do wrzątku wkładamy rybę i gotujemy ją przez ok. 30 minut. Karpia wyjmujemy z wody i studzimy. W czasie gdy ryba się gotuje, siekamy kapustę, wkładamy ją do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu, aż stanie się półmiękka.
  • Na 1 łyżce masła lekko rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Z karpia usuwamy ości, a mięso kroimy na niewielkie kawałki. Kapustę odciskamy z wywaru. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Polewamy ją podsmażoną cebulką. Na tym układamy rybę, a na wierzch wykładamy pozostałą kapustę.
  • W rondelku topimy resztę masła. Dodajemy do niego bułkę tartą. Powstałą mieszanką polewamy kapustę. Naczynie z zawartością wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.

Widzimy więc, że karp nie musi mieć jednej formy przygotowania. Możemy go doprawić w wybrany przez siebie sposób, piec, smażyć, gotować. Za każdym razem będzie miał inny charakter, a jego smak z pewnością zachwyci nasze podniebienia. Warto szukać ciekawych inspiracji i nie zniechęcać się zbyt szybko. Wypróbujcie różne przepisy, a może przekonacie się do karpia, jeśli do tej pory w nim nie gustowaliście.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj