Sposoby na wigilijnego karpia

W moim domu rodzinnym karp w Wigilię był tylko raz. Najpierw kilka dni pływał w wannie, a potem wylądował na patelni pokrojony w dzwonka i panierowany. Nie smakował nikomu. Od tamtej pory nie gościł na naszym stole. Po dobrych kilkunastu latach, będąc w ciąży, wzięłam się znów za smażenie karpia. Nie mogłam znieść jego zapachu i obiecałam sobie, że to był ostatni raz, kiedy podjęłam się jego przyrządzania.

karpWarto szukać ciekawych inspiracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Maksim Shebeko - stock.adobe.com

Tymczasem karp jest jednym z najbardziej tradycyjnych i charakterystycznych dań wigilijnych. Jedni go nie znoszą, a inni uwielbiają. Jeśli jest prawidłowo przygotowany, może stanowić fantastyczną potrawę, o której będziemy śnili po nocach. Jakie są najsmaczniejsze pomysły na karpia?

Jak przygotować karpia?

Karp ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty zapach, a także lekko mulisty i słodkawy smak. Jednocześnie jest to dosyć tłusta ryba o białym mięsie i sporej ilości ości, których jednak łatwo się pozbyć, gdyż są stosunkowo grube.

Aby zmniejszyć błotnisty posmak i wydobyć delikatność karpia, należy skropić go sokiem z cytryny nawet na kilka godzin przed obróbką. Potem można przystąpić do obróbki termicznej ryby, która będzie królowała na naszym wigilijnym stole.

Tradycyjny karp z patelni

Składniki:

  • karp,
  • olej do smażenia,
  • mąka do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Karpia należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go w dzwonka i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na godzinę.
  2. Po tym czasie rybę osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony, a potem obtaczamy w samej mące, w jajku i w mące lub zwyczajnie w jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabierze rumianego koloru.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Karp duszony z warzywami

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego,
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 pomidory,
  • natka pietruszki,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie:

  1. Karpia kroimy w dzwonka i oprószamy solą oraz pieprzem. Pietruszkę i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w talarki, a pomidory w ćwiartki.
  2. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do środka warzywa. Lekko je podsmażamy i solimy. Podlewamy szklanką wrzącej wody. Warzywa dusimy chwilę.
  3. Potem wkładamy do nich karpia, podlewamy winem oraz wodą wymieszaną z ostrym sosem. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz posypujemy koperkiem i posiekaną natką.

Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 płat wyfiletowanego karpia,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • małe opakowanie śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko, mąka do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub pozostawiamy w całości. Podsmażamy je krótko na rozgrzanym oleju, lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
  2. Karpia myjemy i kroimy na mniejsze części. Solimy je, pieprzymy, a następnie obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na patelni.
  3. Karpia układamy na pieczarkach. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec odrobinę solimy. Przekładamy ją na karpia.
  4. Całość zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą i pieprzem. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  5. Pieczemy do momentu, aż śmietana zacznie bulgotać. Wtedy wyłączamy piekarnik. Ryba powinna być lekka i soczysta. Posypujemy ją natką pietruszki i wykładamy na talerze tak, by zachowane zostały warstwy.
  6. Wytworzonym sosem śmietanowym podlewamy danie tuż przed podaniem. Podajemy na ciepło w towarzystwie pieczywa.
karp
© Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Karp po toruńsku

Składniki:

  • 1,3 kg karpia,
  • 2 cebule, włoszczyzna,
  • ½ włoskiej kapusty,
  • 1 kieliszek wytrawnego wina,
  • 1 szkl. ciemnego piwa,
  • 2 łyżki startego toruńskiego piernika,
  • 5 dag rodzynek,5 dag płatków migdałowych,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: ziele angielskie, mielony imbir, goździki, sok i skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Karpia sprawiamy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
  2. Warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Dodajemy głowę karpia, skórkę z cytryny i przyprawy. Całość zalewamy litrem wrzątku i gotujemy 40 minut.
  3. Wywar przecedzamy i łączymy z winem. Powstałym płynem zalewamy karpia i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie rybę wyjmujemy z wywaru i układamy na żaroodpornym półmisku.
  4. Płyn jeszcze raz przecedzamy i łączymy z piwem oraz piernikami. Gotujemy, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Wtedy dokładamy do niego masło, migdały i rodzynki.
  5. Dokładnie mieszamy i polewamy nim rybę. Wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Karp w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól, pieprz w ziarenkach,
  • listek laurowy.

Przygotowanie:

  • Rybę czyścimy i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, dodajemy 3 ziarna pieprzu oraz 1 całą cebulę.
  • Do wrzątku wkładamy rybę i gotujemy ją przez ok. 30 minut. Karpia wyjmujemy z wody i studzimy. W czasie gdy ryba się gotuje, siekamy kapustę, wkładamy ją do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu, aż stanie się półmiękka.
  • Na 1 łyżce masła lekko rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Z karpia usuwamy ości, a mięso kroimy na niewielkie kawałki. Kapustę odciskamy z wywaru. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Polewamy ją podsmażoną cebulką. Na tym układamy rybę, a na wierzch wykładamy pozostałą kapustę.
  • W rondelku topimy resztę masła. Dodajemy do niego bułkę tartą. Powstałą mieszanką polewamy kapustę. Naczynie z zawartością wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.

Widzimy więc, że karp nie musi mieć jednej formy przygotowania. Możemy go doprawić w wybrany przez siebie sposób, piec, smażyć, gotować. Za każdym razem będzie miał inny charakter, a jego smak z pewnością zachwyci nasze podniebienia. Warto szukać ciekawych inspiracji i nie zniechęcać się zbyt szybko. Wypróbujcie różne przepisy, a może przekonacie się do karpia, jeśli do tej pory w nim nie gustowaliście.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯