Sposoby na wigilijnego karpia
W moim domu rodzinnym karp w Wigilię był tylko raz. Najpierw kilka dni pływał w wannie, a potem wylądował na patelni pokrojony w dzwonka i panierowany. Nie smakował nikomu. Od tamtej pory nie gościł na naszym stole. Po dobrych kilkunastu latach, będąc w ciąży, wzięłam się znów za smażenie karpia. Nie mogłam znieść jego zapachu i obiecałam sobie, że to był ostatni raz, kiedy podjęłam się jego przyrządzania.
Tymczasem karp jest jednym z najbardziej tradycyjnych i charakterystycznych dań wigilijnych. Jedni go nie znoszą, a inni uwielbiają. Jeśli jest prawidłowo przygotowany, może stanowić fantastyczną potrawę, o której będziemy śnili po nocach. Jakie są najsmaczniejsze pomysły na karpia?
Jak przygotować karpia?
Karp ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty zapach, a także lekko mulisty i słodkawy smak. Jednocześnie jest to dosyć tłusta ryba o białym mięsie i sporej ilości ości, których jednak łatwo się pozbyć, gdyż są stosunkowo grube.
Aby zmniejszyć błotnisty posmak i wydobyć delikatność karpia, należy skropić go sokiem z cytryny nawet na kilka godzin przed obróbką. Potem można przystąpić do obróbki termicznej ryby, która będzie królowała na naszym wigilijnym stole.
Tradycyjny karp z patelni
Składniki:
- karp,
- olej do smażenia,
- mąka do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Karpia należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go w dzwonka i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na godzinę.
- Po tym czasie rybę osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony, a potem obtaczamy w samej mące, w jajku i w mące lub zwyczajnie w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabierze rumianego koloru.
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Karp duszony z warzywami
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego,
- ½ szkl. białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 3 pomidory,
- natka pietruszki,
- posiekany koperek.
Przygotowanie:
- Karpia kroimy w dzwonka i oprószamy solą oraz pieprzem. Pietruszkę i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w talarki, a pomidory w ćwiartki.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do środka warzywa. Lekko je podsmażamy i solimy. Podlewamy szklanką wrzącej wody. Warzywa dusimy chwilę.
- Potem wkładamy do nich karpia, podlewamy winem oraz wodą wymieszaną z ostrym sosem. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz posypujemy koperkiem i posiekaną natką.
Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 płat wyfiletowanego karpia,
- 40 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- małe opakowanie śmietany,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko, mąka do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Pieczarki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub pozostawiamy w całości. Podsmażamy je krótko na rozgrzanym oleju, lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
- Karpia myjemy i kroimy na mniejsze części. Solimy je, pieprzymy, a następnie obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na patelni.
- Karpia układamy na pieczarkach. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec odrobinę solimy. Przekładamy ją na karpia.
- Całość zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą i pieprzem. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
- Pieczemy do momentu, aż śmietana zacznie bulgotać. Wtedy wyłączamy piekarnik. Ryba powinna być lekka i soczysta. Posypujemy ją natką pietruszki i wykładamy na talerze tak, by zachowane zostały warstwy.
- Wytworzonym sosem śmietanowym podlewamy danie tuż przed podaniem. Podajemy na ciepło w towarzystwie pieczywa.
Karp po toruńsku
Składniki:
- 1,3 kg karpia,
- 2 cebule, włoszczyzna,
- ½ włoskiej kapusty,
- 1 kieliszek wytrawnego wina,
- 1 szkl. ciemnego piwa,
- 2 łyżki startego toruńskiego piernika,
- 5 dag rodzynek,5 dag płatków migdałowych,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: ziele angielskie, mielony imbir, goździki, sok i skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Karpia sprawiamy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
- Warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Dodajemy głowę karpia, skórkę z cytryny i przyprawy. Całość zalewamy litrem wrzątku i gotujemy 40 minut.
- Wywar przecedzamy i łączymy z winem. Powstałym płynem zalewamy karpia i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie rybę wyjmujemy z wywaru i układamy na żaroodpornym półmisku.
- Płyn jeszcze raz przecedzamy i łączymy z piwem oraz piernikami. Gotujemy, aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Wtedy dokładamy do niego masło, migdały i rodzynki.
- Dokładnie mieszamy i polewamy nim rybę. Wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Karp w kapuście kiszonej
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz w ziarenkach,
- listek laurowy.
Przygotowanie:
- Rybę czyścimy i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, dodajemy 3 ziarna pieprzu oraz 1 całą cebulę.
- Do wrzątku wkładamy rybę i gotujemy ją przez ok. 30 minut. Karpia wyjmujemy z wody i studzimy. W czasie gdy ryba się gotuje, siekamy kapustę, wkładamy ją do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu, aż stanie się półmiękka.
- Na 1 łyżce masła lekko rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Z karpia usuwamy ości, a mięso kroimy na niewielkie kawałki. Kapustę odciskamy z wywaru. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Polewamy ją podsmażoną cebulką. Na tym układamy rybę, a na wierzch wykładamy pozostałą kapustę.
- W rondelku topimy resztę masła. Dodajemy do niego bułkę tartą. Powstałą mieszanką polewamy kapustę. Naczynie z zawartością wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.
Widzimy więc, że karp nie musi mieć jednej formy przygotowania. Możemy go doprawić w wybrany przez siebie sposób, piec, smażyć, gotować. Za każdym razem będzie miał inny charakter, a jego smak z pewnością zachwyci nasze podniebienia. Warto szukać ciekawych inspiracji i nie zniechęcać się zbyt szybko. Wypróbujcie różne przepisy, a może przekonacie się do karpia, jeśli do tej pory w nim nie gustowaliście.