Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Nie masz pomysłu na przygotowanie i podanie udek w ciekawy sposób? Wykorzystaj nasz patent z nietypowym sposobem pieczenia. Nie zapomnij też o sprawdzonej marynacie, dzięki której mięso za każdym razem jest idealnie soczyste. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją i zabieraj się do pracy. Lista składników już na ciebie czeka. Znajdziesz ją poniżej.
Składniki na marynatę do kurczaka:
- 8 udek z kurczaka,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Warzywa:
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania udek. Ponacinaj je w kilku miejscach, aby zarówno marynata, jak i ciepło z piekarnika mogły wniknąć w głąb kurczaka. Dzięki tej prostej sztuczce mięso nie tylko będzie lepiej smakować, ale też równomiernie się upiecze.
- Czas na marynatę. Aby udka wyszły idealnie miękkie i soczyste, dodaj do mieszanki rozdrobnioną cebulę i czosnek. W pierwszym przypadku użyj blendera, po czym przetrzyj cebulę przez sitko. Obrany czosnek wystarczy zetrzeć na tarce.
- Gotową marynatę połącz z udkami. Zrób to dokładnie, po czym wstaw mięso do lodówki minimum na 4 godziny. Im dłużej będziesz marynował kurczaka, tym lepiej. Jeśli jest to możliwe, najlepiej wydłużyć ten proces na całą noc.
- Udka w marynacie powieś na kratce do pieczenia. To kolejny patent, który sprawi, że mięso na pewno upiecze się równomiernie z każdej strony. Pomocne na tym etapie okażą się wykałaczki, które w skuteczny sposób zabezpieczą całą konstrukcję. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.
- W międzyczasie pokrój drobno warzywa i połącz je z marynatą, która została w misce. Dodatki dołóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika obiad jest gotowy do podania. Smacznego.