Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki

Nie masz pomysłu na przygotowanie i podanie udek w ciekawy sposób? Wykorzystaj nasz patent z nietypowym sposobem pieczenia. Nie zapomnij też o sprawdzonej marynacie, dzięki której mięso za każdym razem jest idealnie soczyste. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją i zabieraj się do pracy. Lista składników już na ciebie czeka. Znajdziesz ją poniżej.

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 8 udek z kurczaka,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ¼ szkl. oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Warzywa:

  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania udek. Ponacinaj je w kilku miejscach, aby zarówno marynata, jak i ciepło z piekarnika mogły wniknąć w głąb kurczaka. Dzięki tej prostej sztuczce mięso nie tylko będzie lepiej smakować, ale też równomiernie się upiecze.
  • Czas na marynatę. Aby udka wyszły idealnie miękkie i soczyste, dodaj do mieszanki rozdrobnioną cebulę i czosnek. W pierwszym przypadku użyj blendera, po czym przetrzyj cebulę przez sitko. Obrany czosnek wystarczy zetrzeć na tarce.
  • Gotową marynatę połącz z udkami. Zrób to dokładnie, po czym wstaw mięso do lodówki minimum na 4 godziny. Im dłużej będziesz marynował kurczaka, tym lepiej. Jeśli jest to możliwe, najlepiej wydłużyć ten proces na całą noc.
  • Udka w marynacie powieś na kratce do pieczenia. To kolejny patent, który sprawi, że mięso na pewno upiecze się równomiernie z każdej strony. Pomocne na tym etapie okażą się wykałaczki, które w skuteczny sposób zabezpieczą całą konstrukcję. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.
  • W międzyczasie pokrój drobno warzywa i połącz je z marynatą, która została w misce. Dodatki dołóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika obiad jest gotowy do podania. Smacznego.
Więcej wideo
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tortCiasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Ciasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszekCiasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszek
Kaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasyKaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasy
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa