Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka

Planujesz już świąteczne wypieki? Jeśli tak, koniecznie na swojej liście uwzględnij ciasto Puszysta Chmurka. Niesamowitą puszystość i lekkość widać już gołym okiem. A do tego ten piękny biały kolor, który idealnie wpisuje się w zimową aurę. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też o wideo, gdzie znajdziesz dokładną instrukcję.

Składniki na ciasto:

  • 60 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru pudru.

Pianka:

  • 3 białka,
  • 80 g cukru.

Masa śmietanowo-jogurtowa:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 400 g śmietany 18 proc.,
  • 30 g skrobi ziemniaczanej,
  • 80 g cukru.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania ciasta. Do przepisu wykorzystaj zimne masło. Wcześniej należy podzielić je na mniejsze kawałki.
  • Użyj też samych żółtek, które sprawią, że ciasto po upieczeniu stanie się idealnie kruche i jednocześnie będzie miało intensywnie żółty kolor. W połączeniu ze śnieżnobiałym wypełnieniem stworzy perfekcyjną całość.
  • Pamiętaj, aby składniki na ciasto zagniatać jak najkrócej. Kiedy tylko stanie się jednolite i gładkie, oddziel 1/3 część ciasta. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Większą część ciasta przenieś do formy do pieczenia i uformuj spód przyszłego wypieku.
  • Składniki na masę połącz w jednej misce, używając do tego celu kuchennej rózgi.
  • Z kolei białka z cukrem ubij na puszystą pianę przy pomocy robota kuchennego. Powstałą pianę dodawaj ostrożnie do masy, aby nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
  • Po połączeniu składników przelej mieszankę do formy.
  • Ciasto, które schowałeś wcześniej do lodówki, wyjmij i rozwałkuj na cienki placek. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i ułóż bezpośrednio na wierzchu masy.
  • Kiedy forma będzie już w pełni wypełniona, możesz wstawić ją do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 21 cm. Pamiętaj, że wysokość twojego wypieku zależy w dużej mierze właśnie od wielkości kuchennego gadżetu. Aby ciasto wyszło wysokie i puszyste, polecamy użyć formy o mniejszej średnicy.
Więcej wideo
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tortCiasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Ciasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszekCiasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszek
Kaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasyKaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasy
Ciasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzrokuCiasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzroku
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa