Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Planujesz już świąteczne wypieki? Jeśli tak, koniecznie na swojej liście uwzględnij ciasto Puszysta Chmurka. Niesamowitą puszystość i lekkość widać już gołym okiem. A do tego ten piękny biały kolor, który idealnie wpisuje się w zimową aurę. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też o wideo, gdzie znajdziesz dokładną instrukcję.
Składniki na ciasto:
- 60 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru pudru.
Pianka:
- 3 białka,
- 80 g cukru.
Masa śmietanowo-jogurtowa:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 400 g śmietany 18 proc.,
- 30 g skrobi ziemniaczanej,
- 80 g cukru.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania ciasta. Do przepisu wykorzystaj zimne masło. Wcześniej należy podzielić je na mniejsze kawałki.
- Użyj też samych żółtek, które sprawią, że ciasto po upieczeniu stanie się idealnie kruche i jednocześnie będzie miało intensywnie żółty kolor. W połączeniu ze śnieżnobiałym wypełnieniem stworzy perfekcyjną całość.
- Pamiętaj, aby składniki na ciasto zagniatać jak najkrócej. Kiedy tylko stanie się jednolite i gładkie, oddziel 1/3 część ciasta. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Większą część ciasta przenieś do formy do pieczenia i uformuj spód przyszłego wypieku.
- Składniki na masę połącz w jednej misce, używając do tego celu kuchennej rózgi.
- Z kolei białka z cukrem ubij na puszystą pianę przy pomocy robota kuchennego. Powstałą pianę dodawaj ostrożnie do masy, aby nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
- Po połączeniu składników przelej mieszankę do formy.
- Ciasto, które schowałeś wcześniej do lodówki, wyjmij i rozwałkuj na cienki placek. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i ułóż bezpośrednio na wierzchu masy.
- Kiedy forma będzie już w pełni wypełniona, możesz wstawić ją do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 21 cm. Pamiętaj, że wysokość twojego wypieku zależy w dużej mierze właśnie od wielkości kuchennego gadżetu. Aby ciasto wyszło wysokie i puszyste, polecamy użyć formy o mniejszej średnicy.