Sposób na doskonałe puree. Zakochasz się w tym smaku

Ziemniaczane puree to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jak je przygotować, by było idealnie gładkie, kremowe i aromatyczne? Szef kuchni zdradza swój sekret.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, a następnie tłuczemy lub blendujemy ze śmietaną i masłem. Do tego posiekany koperek i gotowe. Szef kuchni Tyler Florence twierdzi jednak, że przygotowując puree w ten sposób, pozbawiamy je smaku. Dlaczego? Otóż w trakcie gotowania składniki odżywcze oraz smak zostają w wodzie, która potem ląduje w zlewie.

Florence radzi więc, by ugotować kartofle w mleku lub śmietanie. Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy mlekiem lub śmietaną, tak by płyn ledwo je przykrywał. Dodajemy masło i opcjonalnie oliwę z oliwek.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać jeszcze 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła – szałwię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki czy koperek. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu.

– Kiedy ziemniaki są już miękkie, kładę miskę na blacie, wstawiam w niej durszlak i odcedzam ziemniaki. Przekładam je z powrotem do garnka, ze śmietany wyciągam czosnek i zioła, dolewam płyn do kartofli i całość miksuję na gładką masę – tłumaczy Tyler Florence. – Puree doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i podajemy. Ja zaserwowałem je w towarzystwie pieczonego indyka i cytrynowo-czosnkowo-pietruszkowego sosu. Niebo w gębie! – dodaje szef kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja