Sposób na doskonałe puree. Zakochasz się w tym smaku

Ziemniaczane puree to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jak je przygotować, by było idealnie gładkie, kremowe i aromatyczne? Szef kuchni zdradza swój sekret.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, a następnie tłuczemy lub blendujemy ze śmietaną i masłem. Do tego posiekany koperek i gotowe. Szef kuchni Tyler Florence twierdzi jednak, że przygotowując puree w ten sposób, pozbawiamy je smaku. Dlaczego? Otóż w trakcie gotowania składniki odżywcze oraz smak zostają w wodzie, która potem ląduje w zlewie.

Florence radzi więc, by ugotować kartofle w mleku lub śmietanie. Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy mlekiem lub śmietaną, tak by płyn ledwo je przykrywał. Dodajemy masło i opcjonalnie oliwę z oliwek.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać jeszcze 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła – szałwię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki czy koperek. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu.

– Kiedy ziemniaki są już miękkie, kładę miskę na blacie, wstawiam w niej durszlak i odcedzam ziemniaki. Przekładam je z powrotem do garnka, ze śmietany wyciągam czosnek i zioła, dolewam płyn do kartofli i całość miksuję na gładką masę – tłumaczy Tyler Florence. – Puree doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i podajemy. Ja zaserwowałem je w towarzystwie pieczonego indyka i cytrynowo-czosnkowo-pietruszkowego sosu. Niebo w gębie! – dodaje szef kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce