Sposób na doskonałe puree. Zakochasz się w tym smaku

Ziemniaczane puree to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jak je przygotować, by było idealnie gładkie, kremowe i aromatyczne? Szef kuchni zdradza swój sekret.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, a następnie tłuczemy lub blendujemy ze śmietaną i masłem. Do tego posiekany koperek i gotowe. Szef kuchni Tyler Florence twierdzi jednak, że przygotowując puree w ten sposób, pozbawiamy je smaku. Dlaczego? Otóż w trakcie gotowania składniki odżywcze oraz smak zostają w wodzie, która potem ląduje w zlewie.

Florence radzi więc, by ugotować kartofle w mleku lub śmietanie. Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy mlekiem lub śmietaną, tak by płyn ledwo je przykrywał. Dodajemy masło i opcjonalnie oliwę z oliwek.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać jeszcze 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła – szałwię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki czy koperek. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu.

– Kiedy ziemniaki są już miękkie, kładę miskę na blacie, wstawiam w niej durszlak i odcedzam ziemniaki. Przekładam je z powrotem do garnka, ze śmietany wyciągam czosnek i zioła, dolewam płyn do kartofli i całość miksuję na gładką masę – tłumaczy Tyler Florence. – Puree doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i podajemy. Ja zaserwowałem je w towarzystwie pieczonego indyka i cytrynowo-czosnkowo-pietruszkowego sosu. Niebo w gębie! – dodaje szef kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇