Trwa ładowanie...

Sposób na doskonałe puree. Zakochasz się w tym smaku

Ziemniaczane puree to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jak je przygotować, by było idealnie gładkie, kremowe i aromatyczne? Szef kuchni zdradza swój sekret.

Sposób na doskonałe puree. Zakochasz się w tym smakuŹródło: 123RF.COM
d2hhaum
d2hhaum

Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, a następnie tłuczemy lub blendujemy ze śmietaną i masłem. Do tego posiekany koperek i gotowe. Szef kuchni Tyler Florence twierdzi jednak, że przygotowując puree w ten sposób, pozbawiamy je smaku. Dlaczego? Otóż w trakcie gotowania składniki odżywcze oraz smak zostają w wodzie, która potem ląduje w zlewie.

Florence radzi więc, by ugotować kartofle w mleku lub śmietanie. Kartofle obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy mlekiem lub śmietaną, tak by płyn ledwo je przykrywał. Dodajemy masło i opcjonalnie oliwę z oliwek.

Jeśli chcemy, by puree miało wspaniały ziołowy aromat, warto dodać jeszcze 2-3 obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła – szałwię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki czy koperek. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu.

– Kiedy ziemniaki są już miękkie, kładę miskę na blacie, wstawiam w niej durszlak i odcedzam ziemniaki. Przekładam je z powrotem do garnka, ze śmietany wyciągam czosnek i zioła, dolewam płyn do kartofli i całość miksuję na gładką masę – tłumaczy Tyler Florence. – Puree doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i podajemy. Ja zaserwowałem je w towarzystwie pieczonego indyka i cytrynowo-czosnkowo-pietruszkowego sosu. Niebo w gębie! – dodaje szef kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj