Spaghetti z pulpetami
Ten prosty, sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis pozwala na wykorzystanie dojrzałych w słońcu pomidorów. Podajemy składniki w ilościach w sam raz na cztery spore porcje, bo na makaron zawsze warto zaprosić przyjaciół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g spaghetti
- świeżo tarty parmezan
Pulpety:
- 600 g mielonej chudej wołowiny
- łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 kromki bułki namoczonej w mleku
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
- 2 jaja
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
*Sos: *
- 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane łodygi selera
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- cukier
- Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić.
- Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić.
- Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje.
- Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i doprawić.
- Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze