Spaghetti z łososiem i kremowym sosem śmietanowym. Szybko i smacznie
W cyklu Ryba na piątek proponujemy spaghetti w kremowym sosie z dodatkiem wędzonego łososia i prażonych pestek słonecznika. Przepis jest niezwykle prosty i szybki. W sam raz na upalny dzień, kiedy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g łososia wędzonego na ciepło
- 200 g makaronu spaghetti lub bucatini
- pół cytryny
- pęczek koperku
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 1 łyżka oleju
Przepis
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i czosnek. Wlej śmietankę. Dodaj łososia podzielonego na kawałki. Podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Koperek posiekaj, dodaj do sosu, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotuj al dente. Dodaj sos do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z połówką cytryny i prażonym słonecznikiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl