Trwa ładowanie...
d1tipwr
17-09-2021 11:30

Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Przepis

Uwielbiam mączne potrawy! Ajurweda przypisuje takie sympatie osobom z trawieniem typu pitta. Chleby, kluseczki, kopytka i makarony – mogłabym je jeść bez końca. Zamiast śmietanowego sosu pełnego masła proponuję wegańską wersję bolognese (chyba że zechcesz użyć parmezanu). Mięsto mielone zastępuję soczewicą, a nie drogim i mało wydajnym tofu. Przyprawiam również trochę inaczej niż tradycyjne bolognese. Jesień i zima to dla mnie dobry moment, by wszędzie, gdzie tylko mogę, dodawać choć trochę przeciwzapalnej kurkumy, która działa wyjątkowo prozdrowotnie w towarzystwie czarnego pieprzu. Ten prosty, sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis pozwala też na wykorzystanie przygotowanych latem pomidorowych przetworów. Podaję składniki w ilościach w sam raz na cztery spore porcje, bo na makaron zawsze warto zaprosić przyjaciół.

d1tipwr
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 800 g siekanych pomidorów z sokiem (najlepiej w formie domowego przetworu, ale możesz również skorzystać z tych w puszce)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 150 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki drobno mielonego
  • czarnego pieprzu
  • sól
  • woda
  • 250 g suchego makaronu spaghetti
  • do podania: tarty ser typu grana padano, a w wersji wegańskiej łuskane konopie lub płatki drożdżowe
  • drobno siekana pietruszka
Przepis
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę oraz zioła prowansalskie. Smaż, aż cebula się zezłoci.
  • Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Dorzuć ją do cebuli. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przecier pomidorowy, kurkumę i czerwoną paprykę. Podsmażaj, aż marchewka lekko zmięknie, ale nie straci więcej niż połowę objętości.
  • Na sitku przepłucz soczewicę. Wrzuć ją do gotujących się warzyw, dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dodaj 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż soczewica i marchew zmiękną.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodaj pomidory. Gotuj całość na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lubię, gdy sos nie jest wodnisty ani nie jest zwartą pulpą.
  • Odcedź makaron. Nałóż na talerze i polej sosem. Najbardziej lubię posypywać to danie serem i odrobiną natki pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Niny Czarneckiej "Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr