Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Uwielbiam mączne potrawy! Ajurweda przypisuje takie sympatie osobom z trawieniem typu pitta. Chleby, kluseczki, kopytka i makarony – mogłabym je jeść bez końca. Zamiast śmietanowego sosu pełnego masła proponuję wegańską wersję bolognese (chyba że zechcesz użyć parmezanu). Mięsto mielone zastępuję soczewicą, a nie drogim i mało wydajnym tofu. Przyprawiam również trochę inaczej niż tradycyjne bolognese. Jesień i zima to dla mnie dobry moment, by wszędzie, gdzie tylko mogę, dodawać choć trochę przeciwzapalnej kurkumy, która działa wyjątkowo prozdrowotnie w towarzystwie czarnego pieprzu. Ten prosty, sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis pozwala też na wykorzystanie przygotowanych latem pomidorowych przetworów. Podaję składniki w ilościach w sam raz na cztery spore porcje, bo na makaron zawsze warto zaprosić przyjaciół.

Spaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonieSpaghetti bolognese. Włoski klasyk w nowej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g siekanych pomidorów z sokiem (najlepiej w formie domowego przetworu, ale możesz również skorzystać z tych w puszce)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 150 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki drobno mielonego
  • czarnego pieprzu
  • sól
  • woda
  • 250 g suchego makaronu spaghetti
  • do podania: tarty ser typu grana padano, a w wersji wegańskiej łuskane konopie lub płatki drożdżowe
  • drobno siekana pietruszka

Przepis

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę oraz zioła prowansalskie. Smaż, aż cebula się zezłoci.
  • Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Dorzuć ją do cebuli. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przecier pomidorowy, kurkumę i czerwoną paprykę. Podsmażaj, aż marchewka lekko zmięknie, ale nie straci więcej niż połowę objętości.
  • Na sitku przepłucz soczewicę. Wrzuć ją do gotujących się warzyw, dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dodaj 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż soczewica i marchew zmiękną.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodaj pomidory. Gotuj całość na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lubię, gdy sos nie jest wodnisty ani nie jest zwartą pulpą.
  • Odcedź makaron. Nałóż na talerze i polej sosem. Najbardziej lubię posypywać to danie serem i odrobiną natki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść