Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka
Klasyka azjatyckiej kuchni. Choć sos słodko-kwaśny bez trudno znajdziemy na sklepowej półce, warto przygotować go samodzielnie. Przekonacie się sami, że to nic trudnego. Wystarczy jedynie kilka składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- piersi z kurczaka (2 szt.)
- papryka (2 szt.)- najlepiej żółta i czerwona
- 1 cebula
- ok. 300 g ananasa (świeżego lub mrożonego)
- 3 łyżki keczupu
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- olej (do smażenia)
- woda
- szczypiorek
- Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
- Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak, żeby każdy płatek był osobno.
- Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać.
- Smażyć na głębszej patelni lub w woku.
- Keczup wymieszać z octem i cukrem. Dodać odrobinę wody.
- Sos wlać na patelnię, zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć, dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
- Dusić tak, żeby cebulka i papryka były miękkie, ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
- Danie podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Przepis dodał użytkownik aflo82
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze