Trwa ładowanie...
d2sk6an
oprac. Katarzyna Gileta

Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka

Przepis

Klasyka azjatyckiej kuchni. Choć sos słodko-kwaśny bez trudno znajdziemy na sklepowej półce, warto przygotować go samodzielnie. Przekonacie się sami, że to nic trudnego. Wystarczy jedynie kilka składników.

d2sk6an
4.1
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • piersi z kurczaka (2 szt.)
  • papryka (2 szt.)- najlepiej żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • ok. 300 g ananasa (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • olej (do smażenia)
  • woda
  • szczypiorek
Przepis
  • Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
  • Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak, żeby każdy płatek był osobno.
  • Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać.
  • Smażyć na głębszej patelni lub w woku.
  • Keczup wymieszać z octem i cukrem. Dodać odrobinę wody.
  • Sos wlać na patelnię, zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć, dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
  • Dusić tak, żeby cebulka i papryka były miękkie, ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
  • Danie podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis dodał użytkownik aflo82

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d2sk6an

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
Więcej tematów
d2sk6an