Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka

Klasyka azjatyckiej kuchni. Choć sos słodko-kwaśny bez trudno znajdziemy na sklepowej półce, warto przygotować go samodzielnie. Przekonacie się sami, że to nic trudnego. Wystarczy jedynie kilka składników.

Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczakaSos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • piersi z kurczaka (2 szt.)
  • papryka (2 szt.)- najlepiej żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • ok. 300 g ananasa (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • olej (do smażenia)
  • woda
  • szczypiorek

Przepis

  • Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
  • Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak, żeby każdy płatek był osobno.
  • Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać.
  • Smażyć na głębszej patelni lub w woku.
  • Keczup wymieszać z octem i cukrem. Dodać odrobinę wody.
  • Sos wlać na patelnię, zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć, dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
  • Dusić tak, żeby cebulka i papryka były miękkie, ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
  • Danie podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟