Solidne i praktyczne. Garnki do nowoczesnej kuchni

Dobre garnki to podstawa gotowania. Na rynku znajdziesz sporo garnków w różnych rozmiarach i wykonanych z różnych materiałów. Wybranie odpowiedniego modelu do kuchni nie jest jednak takie proste, jak mogłoby się wydawać.

garnkiPraktyczne zestawy do każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamiast kupować pojedyncze garnki, postaw na zestaw. Każdy egzemplarz z serii sprawdza się tak samo dobrze, równie szybko się nagrzewa, a ponadto są one idealnie dopasowane do siebie, co ułatwia przechowywanie. Jeśli szukasz modeli, które będą jeszcze bardziej kompaktowe, zdecyduj się na komplet z odpinanymi rączkami. Dzięki temu możesz łatwiej przechowywać gotowe potrawy w lodówce, a nawet piec je bezpośrednio w garnku bez obaw, że rączka się stopi. To oszczędność miejsca i pieniędzy.

Powłoka ma znaczenie

Przy wyborze warto zwrócić uwagę na powłokę, którą pokryte jest wnętrze garnka. Najczęściej wyróżnia się garnki emaliowane, te z powłoką ceramiczną bądź teflonem lub nawet tytanem. Emalia ma szeroką liczbę zastosowań i jest umiarkowanie odporna na zarysowania. Garnki z powłoką ceramiczną należą do najtrwalszych na rynku i przewyższa je jedynie powłoka tytanowa. Teflon jest bardzo delikatny i wymaga używania drewnianych łopatek czy łyżek, ale w zamian za to sprawia, że potrawy nie przywierają, a także pozwala gotować bez użycia tłuszczu.

Jakie tworzywo wybrać?

Najwyższą trwałość mają garnki żeliwne czyli wykonane ze stopu żelaza z węglem. Są o wiele bardziej wytrzymałe niż klasyczne modele ze stali nierdzewnej, a przy odpowiedniej pielęgnacji mogą posłużyć przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co sprawia, że żeliwne garnki świetnie nadają się do długotrwałego gotowania. Niestety, używanie wymaga dość sporej wprawy i umiejętnego natłuszczania gdyż jedzenie bardzo łatwo przywiera do żeliwa. Garnki i patelnie tego typu są również zauważalnie cięższe niż inne odpowiedniki.

Najczęściej używanymi garnkami, zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach, będą modele ze stali nierdzewnej. Jest bardzo trwała i łatwa w czyszczeniu, a dodatkowo utrzymuje swój nienaganny wygląd przez wiele lat. Są to dobre garnki na indukcję, ale można ich używać także w piekarniku (pod warunkiem, że nie mają rączek wykonanych z tworzywa sztucznego, mogłyby się stopić). Są również odporne na bardzo wysoką temperaturę.

Najtańsza opcja to garnki wykonane z aluminium. Są cienkie, lekkie i cechują się przyzwoitą wytrzymałością. Dodatkowo dobrze przewodzą ciepło. niestety są o wiele mniej odporne na zarysowania i odkształcanie się dna.

Pamiętaj, że wybór garnków zależy również od kuchenki, którą dysponujesz. Mając do dyspozycji płytę indukcyjną, musisz zaopatrzyć się w modele wykonane z materiału ferromagnetycznego. W przeciwnym wypadku płyta nie będzie "wykrywać" garnka i w efekcie nie podgrzeje go. W przypadku kuchni gazowej i elektrycznej ten problem nie występuje.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw