Trwa ładowanie...

Solidne i praktyczne. Garnki do nowoczesnej kuchni

Dobre garnki to podstawa gotowania. Na rynku znajdziesz sporo garnków w różnych rozmiarach i wykonanych z różnych materiałów. Wybranie odpowiedniego modelu do kuchni nie jest jednak takie proste, jak mogłoby się wydawać.

Praktyczne zestawy do każdej kuchniPraktyczne zestawy do każdej kuchniŹródło: Adobe Stock
d35eye9
d35eye9

Zamiast kupować pojedyncze garnki, postaw na zestaw. Każdy egzemplarz z serii sprawdza się tak samo dobrze, równie szybko się nagrzewa, a ponadto są one idealnie dopasowane do siebie, co ułatwia przechowywanie. Jeśli szukasz modeli, które będą jeszcze bardziej kompaktowe, zdecyduj się na komplet z odpinanymi rączkami. Dzięki temu możesz łatwiej przechowywać gotowe potrawy w lodówce, a nawet piec je bezpośrednio w garnku bez obaw, że rączka się stopi. To oszczędność miejsca i pieniędzy.

Powłoka ma znaczenie

Przy wyborze warto zwrócić uwagę na powłokę, którą pokryte jest wnętrze garnka. Najczęściej wyróżnia się garnki emaliowane, te z powłoką ceramiczną bądź teflonem lub nawet tytanem. Emalia ma szeroką liczbę zastosowań i jest umiarkowanie odporna na zarysowania. Garnki z powłoką ceramiczną należą do najtrwalszych na rynku i przewyższa je jedynie powłoka tytanowa. Teflon jest bardzo delikatny i wymaga używania drewnianych łopatek czy łyżek, ale w zamian za to sprawia, że potrawy nie przywierają, a także pozwala gotować bez użycia tłuszczu.

Jakie tworzywo wybrać?

Najwyższą trwałość mają garnki żeliwne czyli wykonane ze stopu żelaza z węglem. Są o wiele bardziej wytrzymałe niż klasyczne modele ze stali nierdzewnej, a przy odpowiedniej pielęgnacji mogą posłużyć przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co sprawia, że żeliwne garnki świetnie nadają się do długotrwałego gotowania. Niestety, używanie wymaga dość sporej wprawy i umiejętnego natłuszczania gdyż jedzenie bardzo łatwo przywiera do żeliwa. Garnki i patelnie tego typu są również zauważalnie cięższe niż inne odpowiedniki.

Najczęściej używanymi garnkami, zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach, będą modele ze stali nierdzewnej. Jest bardzo trwała i łatwa w czyszczeniu, a dodatkowo utrzymuje swój nienaganny wygląd przez wiele lat. Są to dobre garnki na indukcję, ale można ich używać także w piekarniku (pod warunkiem, że nie mają rączek wykonanych z tworzywa sztucznego, mogłyby się stopić). Są również odporne na bardzo wysoką temperaturę.

d35eye9

Najtańsza opcja to garnki wykonane z aluminium. Są cienkie, lekkie i cechują się przyzwoitą wytrzymałością. Dodatkowo dobrze przewodzą ciepło. niestety są o wiele mniej odporne na zarysowania i odkształcanie się dna.

Pamiętaj, że wybór garnków zależy również od kuchenki, którą dysponujesz. Mając do dyspozycji płytę indukcyjną, musisz zaopatrzyć się w modele wykonane z materiału ferromagnetycznego. W przeciwnym wypadku płyta nie będzie "wykrywać" garnka i w efekcie nie podgrzeje go. W przypadku kuchni gazowej i elektrycznej ten problem nie występuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d35eye9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
Więcej tematów