Solidne i praktyczne. Garnki do nowoczesnej kuchni

Dobre garnki to podstawa gotowania. Na rynku znajdziesz sporo garnków w różnych rozmiarach i wykonanych z różnych materiałów. Wybranie odpowiedniego modelu do kuchni nie jest jednak takie proste, jak mogłoby się wydawać.

garnkiPraktyczne zestawy do każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamiast kupować pojedyncze garnki, postaw na zestaw. Każdy egzemplarz z serii sprawdza się tak samo dobrze, równie szybko się nagrzewa, a ponadto są one idealnie dopasowane do siebie, co ułatwia przechowywanie. Jeśli szukasz modeli, które będą jeszcze bardziej kompaktowe, zdecyduj się na komplet z odpinanymi rączkami. Dzięki temu możesz łatwiej przechowywać gotowe potrawy w lodówce, a nawet piec je bezpośrednio w garnku bez obaw, że rączka się stopi. To oszczędność miejsca i pieniędzy.

Powłoka ma znaczenie

Przy wyborze warto zwrócić uwagę na powłokę, którą pokryte jest wnętrze garnka. Najczęściej wyróżnia się garnki emaliowane, te z powłoką ceramiczną bądź teflonem lub nawet tytanem. Emalia ma szeroką liczbę zastosowań i jest umiarkowanie odporna na zarysowania. Garnki z powłoką ceramiczną należą do najtrwalszych na rynku i przewyższa je jedynie powłoka tytanowa. Teflon jest bardzo delikatny i wymaga używania drewnianych łopatek czy łyżek, ale w zamian za to sprawia, że potrawy nie przywierają, a także pozwala gotować bez użycia tłuszczu.

Jakie tworzywo wybrać?

Najwyższą trwałość mają garnki żeliwne czyli wykonane ze stopu żelaza z węglem. Są o wiele bardziej wytrzymałe niż klasyczne modele ze stali nierdzewnej, a przy odpowiedniej pielęgnacji mogą posłużyć przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co sprawia, że żeliwne garnki świetnie nadają się do długotrwałego gotowania. Niestety, używanie wymaga dość sporej wprawy i umiejętnego natłuszczania gdyż jedzenie bardzo łatwo przywiera do żeliwa. Garnki i patelnie tego typu są również zauważalnie cięższe niż inne odpowiedniki.

Najczęściej używanymi garnkami, zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach, będą modele ze stali nierdzewnej. Jest bardzo trwała i łatwa w czyszczeniu, a dodatkowo utrzymuje swój nienaganny wygląd przez wiele lat. Są to dobre garnki na indukcję, ale można ich używać także w piekarniku (pod warunkiem, że nie mają rączek wykonanych z tworzywa sztucznego, mogłyby się stopić). Są również odporne na bardzo wysoką temperaturę.

Najtańsza opcja to garnki wykonane z aluminium. Są cienkie, lekkie i cechują się przyzwoitą wytrzymałością. Dodatkowo dobrze przewodzą ciepło. niestety są o wiele mniej odporne na zarysowania i odkształcanie się dna.

Pamiętaj, że wybór garnków zależy również od kuchenki, którą dysponujesz. Mając do dyspozycji płytę indukcyjną, musisz zaopatrzyć się w modele wykonane z materiału ferromagnetycznego. W przeciwnym wypadku płyta nie będzie "wykrywać" garnka i w efekcie nie podgrzeje go. W przypadku kuchni gazowej i elektrycznej ten problem nie występuje.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory