Sól, która smakuje jak wino
Co łączy czerwone wino i sól? Nie od dziś wiadomo, że plamy z wina należy posypać solą. Sommelierzy radzą także, by do wina słabej jakości dodać kilka kryształków soli. Dzięki temu smak trunku znacznie się poprawia. To jednak nie wszystko. W Ameryce tryumfy święci sól o smaku wina Pinot Noir.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Na rynku znajdziemy różne rodzaje smakowej soli – selerową, waniliową, szałwiową, truflową, cytrynową, czosnkową czy borowikową. Ben Jacobsen, producent soli z Oregonu, właściciel Jacobsen Salt Co., wpadł na pomysł stworzenia soli infuzowanej winem Pinot Noir.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Co to jest to infuzowanie? Otóż, infuzja to wniknięcie jednego w drugie. W tym wypadku smaku i aromatu wina w sól. Do współpracy nad tym produktem zaprosił swojego przyjaciela Johna Grouchau, właściciela winnicy Willamette Valley's Grochau Cellars. Purpurowa sól o smaku wina od razu wzbudziła zachwyt konsumentów.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Sól jest pozbawiona alkoholu, dlatego bez obaw można ją dodawać do potraw. Będzie doskonale pasowała do wielu dań m.in. steków, duszonej wołowiny, pieczonych buraków, spaghetti z owocami morza, sałatek, pate z kurzych wątróbek. Gdzie kupimy taką sól? Niestety na razie jest dostępna jedynie w Stanach Zjednoczonych, jednak całkiem możliwe, że już wkrótce podbije również europejski rynek.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.