Sól, która smakuje jak wino
Co łączy czerwone wino i sól? Nie od dziś wiadomo, że plamy z wina należy posypać solą. Sommelierzy radzą także, by do wina słabej jakości dodać kilka kryształków soli. Dzięki temu smak trunku znacznie się poprawia. To jednak nie wszystko. W Ameryce tryumfy święci sól o smaku wina Pinot Noir.
Na rynku znajdziemy różne rodzaje smakowej soli – selerową, waniliową, szałwiową, truflową, cytrynową, czosnkową czy borowikową. Ben Jacobsen, producent soli z Oregonu, właściciel Jacobsen Salt Co., wpadł na pomysł stworzenia soli infuzowanej winem Pinot Noir.
Co to jest to infuzowanie? Otóż, infuzja to wniknięcie jednego w drugie. W tym wypadku smaku i aromatu wina w sól. Do współpracy nad tym produktem zaprosił swojego przyjaciela Johna Grouchau, właściciela winnicy Willamette Valley's Grochau Cellars. Purpurowa sól o smaku wina od razu wzbudziła zachwyt konsumentów.
Sól jest pozbawiona alkoholu, dlatego bez obaw można ją dodawać do potraw. Będzie doskonale pasowała do wielu dań m.in. steków, duszonej wołowiny, pieczonych buraków, spaghetti z owocami morza, sałatek, pate z kurzych wątróbek. Gdzie kupimy taką sól? Niestety na razie jest dostępna jedynie w Stanach Zjednoczonych, jednak całkiem możliwe, że już wkrótce podbije również europejski rynek.