Sól, która smakuje jak wino

Co łączy czerwone wino i sól? Nie od dziś wiadomo, że plamy z wina należy posypać solą. Sommelierzy radzą także, by do wina słabej jakości dodać kilka kryształków soli. Dzięki temu smak trunku znacznie się poprawia. To jednak nie wszystko. W Ameryce tryumfy święci sól o smaku wina Pinot Noir.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Na rynku znajdziemy różne rodzaje smakowej soli – selerową, waniliową, szałwiową, truflową, cytrynową, czosnkową czy borowikową. Ben Jacobsen, producent soli z Oregonu, właściciel Jacobsen Salt Co., wpadł na pomysł stworzenia soli infuzowanej winem Pinot Noir.

Co to jest to infuzowanie? Otóż, infuzja to wniknięcie jednego w drugie. W tym wypadku smaku i aromatu wina w sól. Do współpracy nad tym produktem zaprosił swojego przyjaciela Johna Grouchau, właściciela winnicy Willamette Valley's Grochau Cellars. Purpurowa sól o smaku wina od razu wzbudziła zachwyt konsumentów.

Sól jest pozbawiona alkoholu, dlatego bez obaw można ją dodawać do potraw. Będzie doskonale pasowała do wielu dań m.in. steków, duszonej wołowiny, pieczonych buraków, spaghetti z owocami morza, sałatek, pate z kurzych wątróbek. Gdzie kupimy taką sól? Niestety na razie jest dostępna jedynie w Stanach Zjednoczonych, jednak całkiem możliwe, że już wkrótce podbije również europejski rynek.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów