Śniadaniowy hit. Jajko chmurka na grzance z sałatką
Jajko przygotowane w ten sposób wygląda bajecznie, a jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane – wystarczy jajko, miseczka, odrobina przypraw i nagrzany piekarnik.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- garść liści młodego szpinaku
- obrane i pozbawione pestki awokado
- opcjonalnie 4 plastry boczku
Przepis
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy i delikatnie wszystko wymieszać. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień podsmażony boczek i żółtka. Ponownie wstaw do piekarnika na kilka min., aż żółtko się zetnie. Jajko chumrkę podawaj na tostach z sałatką ze szpinaku i awokado.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl