Śniadanie na bogato. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

Można go zjeść na śniadanie, ale będzie też znakomitym deserem. Kaiserschmarrn, ponoć jeden z ulubionych przysmaków cesarza Franciszka Józefa, to klasyka kuchni austriackiej, którą z pewnością docenią także Polacy. Jak przyrządzić słynny omlet?

Omlet cesarskiOmlet cesarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
oprac.  KGD

Legendarny władca monarchii austro-węgierskiej wiódł proste życie i nie lubił wyszukanych posiłków i ich długiego celebrowania. Franciszek Józef I miał jednak kilka przysmaków, po które sięgał regularnie.

Na obiad jadał zwykle zupę kminkową i tafelspitz (wołowinę duszoną z jarzynami) lub wiener schnitzel (panierowany kotlet z cielęciny smażony na klarowanym maśle). Cesarz uwielbiał też desery, zwłaszcza puszysty omlet, porwany na kawałki w czasie smażenia, nazwany na cześć monarchy kaiserschmarrn (w wolnym tłumaczeniu "cesarski bałagan" lub "cesarski nieporządek", choć w dawnej Polsce określano go także jako "okruszki cesarza").

Istnieje kilka wersji historii tego dania. Według jednej pewien kucharz wymyślił potrawę dla Elżbiety Bawarskiej i początkowo nazwał omlet kaiserinschmarrn, jednak małżonka Franciszka Józefa, nie przepadająca za słodkościami i dbająca o figurę, nie była nim zachwycona, w przeciwieństwie do męża, który ostatecznie stał się patronem przysmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka w różnych formach. Pomysł na pyszne śniadanie

Inną wersję przedstawiał Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej. "(…) Kucharz zdenerwowany opóźnieniami w przygotowywaniu cesarskiego posiłku (a trzeba dodać, że Franciszek Józef spóźnień nie tolerował), gdy kończył omlet z rodzynkami i gdy go przewracał, złocisty, pulchny krążek rozpadł się. Nie mając innego wyjścia i ryzykując posadę szef kuchni ułożył na talerzu kawałki omleta i obficie posypał je cukrem pudrem maskując wypadek. Podał Najjaśniejszemu Panu ową ruinę omleta i pełen trwogi oczekiwał na wyrok. Omlet cesarzowi zasmakował i dzięki temu stał się słynny w całej Austrii" – pisał Adamczewski.

Bez względu na okoliczności powstania receptury, omlet cesarski szybko zdobył wielką popularność, nie tylko w Austrii, ale również Niemczech czy Czechach. Do dziś jest w tych krajach niezwykle ceniony. Jak przygotować ten prosty i pyszny specjał?

Świeże jajka to podstawa

Do przyrządzenia omleta nie potrzeba zbyt wielu składników, jednak ważna jest ich jakość. Dotyczy to zwłaszcza jajek, które powinny być bardzo świeże. Jak to sprawdzić?

Prostym sposobem, czyli zanurzając jajko w naczyniu z wodą. Gdy natychmiast opadnie poziomo na dno, możemy je wykorzystać bez żadnych obaw. Jeśli "stoi" na dnie, unosząc się trochę w kierunku powierzchni, nie jest już pierwszej świeżości, ale prawdopodobnie nadaje się do konsumpcji, choć niekoniecznie do przygotowania omleta. Jajko, które po zanurzeniu wypływa na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, ma już najwyraźniej bardzo dużą komorę powietrzną. To jednoznacznie wskazuje na jego nieświeżość.

Przepis na kaiserschmarrn

W kaiserschmarrn nie powinno zabraknąć rodzynek (2-3 łyżki) wymoczonych wcześniej w rumie – po prostu przekładamy je do miseczki, zalewamy trunkiem i odstawiamy na kwadrans.

Później do dużego naczynia wsypujemy przesianą mąkę pszenną (pół szklanki) i dolewamy mleko (pół szklanki). Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy, po czym dodajemy żółtka (4), cukier waniliowy (opakowanie) oraz ewentualnie trochę startej skórki z cytryny. Miksujemy. Na koniec dodajemy białka (4), ubite na sztywną pianę z cukrem (2 łyżki) i szczyptą soli. Dorzucamy odsączone rodzynki. Delikatnie mieszamy łyżką.

Na żeliwnej patelni rozgrzewamy masło klarowane, po czym wylewamy masę. Smażymy przez 5-6 minut, aż spód stanie się ładnie przyrumieniony. Posypujemy skrawkami masła i cukrem, a następnie przewracamy na drugą stronę i rozrywamy widelcem na mniejsze kawałki. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Omlet cesarski jada się na ciepło, zaraz po przyrządzeniu. Na talerzu posypuje się go cukrem pudrem (ewentualnie cynamonem) i podaje z dodatkiem konfitury lub sosu śliwkowego, można też zaserwować przysmak z musem jabłkowym albo żurawinowym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie