Frittata – co to jest i jak zrobić?
Frittata jest włoskim daniem, które najczęściej serwuje się na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie jajek w nieco podobny sposób jak omlet. Istnieje wiele wariacji na temat frittaty i każdy może ją zrobić według własnego uznania, z ulubionymi dodatkami. Czym charakteryzuje się prawdziwa frittata i jak ją zrobić?
Czym jest frittata?
Tak jak już wyżej wspomniane, frittata jest potrawą pochodzącą z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa friggere, które w tłumaczeniu na język polski oznacza "smażony". Do przygotowania frittaty przyda się z pewnością patelnia, którą można włożyć do piekarnika, np. taka z odpinaną rączką.
Dawniej frittatę traktowano jak jedną z odmian omletu, jednak okazuje się, że różnice między tymi daniami są dosyć duże i nie można ich traktować w ten sposób.
- Omlet tuż przed końcem smażenia składany jest na pół tak, że wewnątrz dochodzi pod wpływem temperatury potrawy już po zdjęciu go z ognia. Frittatę z kolei przewraca się w całości do upieczenia po drugiej stronie albo dopieka się ją w piekarniku. Można też ją po prostu upiec w naczyniu żaroodpornym.
- Zarówno frittata, jak i omlet mogą zawierać dodatkowe składniki, jednak we frittacie miesza się je z surową mieszanką jajeczną, a w omlecie układa się je na usmażone jajka i dopiero potem omlet jest składany.
- Frittata jest bardziej puszysta od omletu, a jajka do niej można mocno ubijać, by nabrały jeszcze więcej powietrza.
- Omlet smaży się na większym ogniu i szybciej niż frittatę. Tę z kolei smaży się na bardzo małym ogniu do momentu aż spód będzie ścięty, a na wierzchu masa dalej będzie rzadka, by potem dopiec ją na patelni lub w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlety z różnych zakątków świata
Podstawowa wersja frittaty składa się z jajek, parmezanu, sera pecorino, oliwy i przypraw.
Przepisy na frittatę
Do frittaty można dodawać różnego rodzaju warzywa i zioła. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na frittatę.
Frittata ze szpinakiem
Składniki:
- 45 dag świeżych liści szpinaku,
- 4 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 dag kukurydzy z puszki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 pomidory,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2,5 dag orzechów włoskich,
- 2 łyżki startego sera pecorino,
- 2,5 g żółtego sera pokrojonego w kostkę,
- 1 szczypta sproszkowanej papryki.
Przygotowanie:
- Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i pod przykryciem dusimy w niej szpinak.
- Wyjmujemy szpinak z patelni i delikatnie odsączamy go z wody. Jajka roztrzepujemy w misce. Mieszamy je ze śmietaną i szpinakiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę, posiekane papryczkę chili i seler, a także obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Całość doprawiamy solą.
- Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wlewamy na nią szpinakowo-jajeczną masę i posypujemy połówkami obranych orzechów, serami i papryką.
- Smażymy wszystko na wolnym ogniu, nie mieszając, do momentu, aż masa zetnie się z wierzchu, a spód lekko podpiecze.
- Frittatę przekręcamy na drugą stronę (najlepiej przy pomocy dużego talerza) i dalej podsmażamy przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło.
Frittata z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 8 średniej wielkości jajek,
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
- 1 spora szczypta pieprzu,
- 2 łyżki mleka albo śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- 1 niewielka cebula ze szczypiorkiem,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 garść liści szpinaku,
- 3 suszone pomidory z oleju,
- 80 g sera feta,
- 70 g sera cheddar,
- 2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i pół garści szczypioru. Podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory.
- Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miski.
- Do osobnego naczynia wbijamy jajka, które mieszamy z mlekiem lub śmietanką. Dodajemy sól i wszystko dokładnie roztrzepujemy rózgą, mikserem lub blenderem. Do jednolitej masy przekładamy podsmażone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w trybie góra-dół. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło klarowane. Gdy patelnia będzie nagrzana, wylewamy na nią jajeczną masę. Nie mieszamy, ale zmniejszamy moc palnika i podsmażamy całość przez 5 minut. Od spodu powinna zacząć się ścinać.
- Frittatę zdejmujemy z ognia i na wierzchu rozkładamy kawałki sera pokrojonego w kostkę. Całość oprószamy pieprzem i ozdabiamy listkami rozmarynu.
- Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut i podajemy na ciepło.
Frittata z cukinią i serem feta
Składniki:
- 8 jajek,
- 1 łyżka śmietany 36 proc.,
- 2 małe cukinie,
- 20 dag sera feta,
- 1 mała cebulka,
- 2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku,
- masło do smażenia,
- sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito i dokładnie odciskamy. Fetę kroimy w kotkę. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy do nich śmietanę i dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sól i biały pieprz do smaku.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Szklimy na nim cebulkę. Dokładamy cukinię i smażymy, aż odparuje z niej woda.
- Przekładamy zawartość patelni do osobnej miski. Gdy przestygnie, mieszamy ją z jajkami i serem feta. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem wedle własnego gustu.
- Całość przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
Do przygotowania frittaty możemy użyć najróżniejszych składników. Warto jednak pamiętać, że pasują do niej wyraziste smaki, np. oliwki, zioła, kozi ser, gorgonzola czy suszone pomidory. Nie sprawdzą się za to np. łagodniejsze w smaku pieczarki.