Śniadanie bez węglowodanów
Zobacz czym zastąpić popularne węglowodany.
Dieta bez węglowodanów
Moda na niejedzenie albo na ograniczenie spożycia węglowodanów nie przemija. Trudno się temu dziwić skoro wiele bardzo popularnych diet bazuje na takim założeniu, a zastosowanie się do nich okazuje się skuteczne w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Nie każdy jednak chce restrykcyjnie przestrzegać zasad danej diety, a jedynie faktycznie wyeliminować z menu lub ograniczyć spożycie pewnych produktów np. tych wysoko przetworzonych. Musimy tu jednak pamiętać o kilku rzeczach, m. in. o tym, że węglowodany odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, bowiem dostarczają potrzebnej energii. Istnieją dwa rodzaje sacharydów - co jest tu kluczową kwestią - proste i złożone.
Węglowodany proste i złożone
Węglowodany proste, znane także jako monosacharydy, są łatwiejsze do strawienia, a przez to tej energii dostarczają zdecydowanie mniej. Występują naturalnie w wielu owocach, produktach mlecznych, rafinowanych i przetworzonych produktach spożywczych takich jak białe pieczywo, makarony, cukier. Węglowodany złożone są trudniejsze do strawienia. Do nich należy mąka z pełnego przemiału, makarony razowe, warzywa. Jedzenie węglowodanów złożonych jest bardzo ważne, jako że zapewniają one odpowiednią ilość energii i zawierają dużo błonnika.
Nie taki diabeł straszny...
Jeśli już zdecydujemy się na wprowadzenie tego typu zmian w naszej diecie, to okazuje się, że nie jest to tak trudne, jakby się wydawało. Jeszcze lepszą wiadomością jest to, że zwykle przestajemy traktować je jako ograniczenia, a raczej tak się do nich przyzwyczajamy, że niejako w naturalny sposób przyjmujemy nowy styl odżywania.
Koniec z białym pieczywem
Istnieje jednak pewna trudność - jeśli przywykłeś do spożywania na śniadanie chleba, bułeczek lub płatków, możesz mieć nie lada kłopot ze znalezieniem substytutów. Nie ma co ukrywać ? jednak najprościej i najwygodniej jest sięgnąć po pieczywo i dodatki do niego. Ale jeśli chcesz stać się zdrowszy i szczuplejszy, to rozpocznij dzień bez węglowodanów. Chodzi tu przede wszystkim o proste węglowodany, które są szczególnie szkodliwe. Stanowią one swego rodzaju pułapkę.
Po pierwsze dlatego, że lubimy słodki smak, a już same słodycze w szczególności, a po drugie - węglowodany te dostarczają energii, która wystarcza na krótki czas, a my odczuwamy głód ponownie. Zobacz listę produktów, które śmiało mogą zastąpić produkty węglowodanowe podczas pierwszego i podobno najważniejszego posiłku....
Jaja
Jaja są szybkie i łatwe do przyrządzenia, a stanowią jedną z opcji (można powiedzieć czołową) na niewęglowodanowe śniadanie. Możesz zrobić je na mnóstwo sposobów ? sadzone, na twardo lub w postaci omletu. Możesz dodać do nich ser czy warzywa, co będzie doskonałym urozmaiceniem. Spróbuj też jajek faszerowanych. Jeśli masz dostatecznie silną wolę może wystarczy Ci "pseudokanapka" z kiełbasy, sera i jajek, które można położyć na liściach sałaty.
Warzywa i owoce
Są świetną alternatywą dla kanapki. Możesz dodać je do omletu np. pieczarki, pora czy paprykę. Inne warzywa z minimalną zawartością węglowodanów to ogórki, pomidory, seler czy rzodkiewki. Mogą być spożywane w stanie surowym, przetarte na soki lub np. ugotowane na parze. Wybór owoców zależy od ilości cukru w nich obecnych. Najlepsze w tym względzie będą jagody, wiśnie, jabłka i gruszki, grejpfruty, morele, brzoskwinie i figi.
Wędliny i ryby
Wędliny (tylko chude i dobrej jakości) to świetne śniadaniowe rozwiązanie. Są to produkty niskowęglowodanowe, które można jeść z warzywami czy jajkami. Spokojnie możesz też sięgać po wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, indyka, kurczaka lub tuńczyka, itp.
Sery
Wiele rodzajów sera nie zawiera węglowodanów bądź ma ich naprawdę niewiele, za to ser to świetne źródło białka. Cheddar, parmezanem czy ser pleśniowy to odmiany, które mają niską zawartość węglowodanów. Ciesz się ich świetnym smakiem do woli.
Orzechy
Inną opcją na śniadanie bez cukrów mogą być orzechy i migdały. Zawierają bardzo minimalną ilość sacharydów, za to sporo innych cennych składników odżywczych. Mogą one być bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, można je jeść ot tak, lub np. zmielić i połączyć z mlekiem zamiast np. muesli.
Uwaga na jogurt
Tak, nawet jogurt naturalny często zawiera składniki, które zwiększają w nim zawartość węglowodanów. I tak w przypadku jogurtu light czy 0% będzie to odtłuszczone mleko w proszku, które zawiera laktozę, która jest rodzajem cukru mlecznego. Dlatego do nabiału powinniśmy podchodzić ostrożnie i zawsze czytać etykiety.
Tekst: Aleksandra Dwórznik