Smażony ryż z jajkiem i szynką. Szybko i smacznie
Ten przepis to prosty sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia, ale i różnych resztek. Ja tym razem postawiłam na to, co miałam w lodówce – szynkę, mrożony groszek i jajka. W mniej niż 15 minut mamy gotowy pożywny i smaczny posiłek. W sam raz do pudełka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g dobrej jakościowo szynki
- 3 jajka
- 70 g mrożonego groszku
- Szczypior z dwóch dymek
- 2–3 łyżki japońskiego sosu sojowego
- Sól
- Olej do smażenia
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Groszek umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Dymkę drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy z łyżką wody i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4–5 minut. Dodajemy szynkę, smażymy przez 2 minuty. Wylewamy jajka, smażymy, mieszając jajka drewnianymi pałeczkami, do powstania drobnej jajecznicy. Dokładamy ryż i odcedzony groszek. Mieszamy. Wlewamy sos sojowy, ponownie mieszamy i smażymy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu potrawę przekładamy do bento i posypujemy posiekaną posiekanym szczypiorem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 2 dni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze