ycipk-422vu1
ycipk-422vu1

Smażony ryż z jajkiem i szynką. Szybko i smacznie

Przepis

Ten przepis to prosty sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia, ale i różnych resztek. Ja tym razem postawiłam na to, co miałam w lodówce – szynkę, mrożony groszek i jajka. W mniej niż 15 minut mamy gotowy pożywny i smaczny posiłek. W sam raz do pudełka.

Trwa ładowanie...
ycipk-422vu1
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki
  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dobrej jakościowo szynki
  • 3 jajka
  • 70 g mrożonego groszku
  • Szczypior z dwóch dymek
  • 2–3 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • Sól
  • Olej do smażenia
Przepis

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Groszek umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Dymkę drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy z łyżką wody i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4–5 minut. Dodajemy szynkę, smażymy przez 2 minuty. Wylewamy jajka, smażymy, mieszając jajka drewnianymi pałeczkami, do powstania drobnej jajecznicy. Dokładamy ryż i odcedzony groszek. Mieszamy. Wlewamy sos sojowy, ponownie mieszamy i smażymy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu potrawę przekładamy do bento i posypujemy posiekaną posiekanym szczypiorem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 2 dni.

Materiały prasowe
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-422vu1
ycipk-422vu1