WAŻNE
TERAZ

Inflacja w Polsce. Jest szybki szacunek za sierpień

Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierce

Na tradycyjnej wigilijnej kolacji nie może zabraknąć karpia. Najczęściej smażymy go w panierce z bułki tartej lub podajemy w galarecie. Może jednak warto odejść od kulinarnej rutyny? Polecam wam przepis na karpia w słodko-korzennej panierce z orzechów i pokruszonych pierniczków. Zapewniam - jest pyszny!

Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierceSmażony karp w orzechowo-piernikowej panierce

Składniki

  • 6 dzwonków karpia
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Orzechowo-piernikowa panierka:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 50 g pierników bez czekolady
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • mąka pełnoziarnista
  • masło klarowane do smażenia

Przepis

Zaczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją, dodajemy cukier i skórę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Rybę umieszczamy w półmisku i zakrywamy zalewą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przepis

Następnie karpia wyjmujemy i osuszamy. Piernik ścieramy na tarce o małych oczkach i łączymy z bułką tartą oraz orzechami. Jajko rozmącamy z wodą. Mąkę wysypujemy na talerz. Karpia obtaczamy kolejno w mące, jajku i piernikowej panierce. Smażymy na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy ryba złapie złoty kolor, to znak, że jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad