Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierce
Na tradycyjnej wigilijnej kolacji nie może zabraknąć karpia. Najczęściej smażymy go w panierce z bułki tartej lub podajemy w galarecie. Może jednak warto odejść od kulinarnej rutyny? Polecam wam przepis na karpia w słodko-korzennej panierce z orzechów i pokruszonych pierniczków. Zapewniam - jest pyszny!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 6 dzwonków karpia
- 1 l wody
- 1/2 szklanki soli
- 1/4 szklanki cukru
- skórka starta z 1 cytryny
Orzechowo-piernikowa panierka:
- 6 łyżek bułki tartej
- 50 g pierników bez czekolady
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- mąka pełnoziarnista
- masło klarowane do smażenia
Zaczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją, dodajemy cukier i skórę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Rybę umieszczamy w półmisku i zakrywamy zalewą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie karpia wyjmujemy i osuszamy. Piernik ścieramy na tarce o małych oczkach i łączymy z bułką tartą oraz orzechami. Jajko rozmącamy z wodą. Mąkę wysypujemy na talerz. Karpia obtaczamy kolejno w mące, jajku i piernikowej panierce. Smażymy na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy ryba złapie złoty kolor, to znak, że jest gotowa.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze