Trwa ładowanie...
d3kltm7
d3kltm7

Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierce

Przepis

Na tradycyjnej wigilijnej kolacji nie może zabraknąć karpia. Najczęściej smażymy go w panierce z bułki tartej lub podajemy w galarecie. Może jednak warto odejść od kulinarnej rutyny? Polecam wam przepis na karpia w słodko-korzennej panierce z orzechów i pokruszonych pierniczków. Zapewniam - jest pyszny!

3.1
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierce
123
Składniki
  • 6 dzwonków karpia
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Orzechowo-piernikowa panierka:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 50 g pierników bez czekolady
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • mąka pełnoziarnista
  • masło klarowane do smażenia
Przepis

Zaczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją, dodajemy cukier i skórę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Rybę umieszczamy w półmisku i zakrywamy zalewą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Następnie karpia wyjmujemy i osuszamy. Piernik ścieramy na tarce o małych oczkach i łączymy z bułką tartą oraz orzechami. Jajko rozmącamy z wodą. Mąkę wysypujemy na talerz. Karpia obtaczamy kolejno w mące, jajku i piernikowej panierce. Smażymy na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy ryba złapie złoty kolor, to znak, że jest gotowa.

Smażony karp w orzechowo-piernikowej panierce
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
Więcej tematów
d3kltm7