Smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem

Razem z Cristiną Catese wyruszamy w fascynującą kulinarną podróż przez wszystkie regiony gorącej Italii. W książce "Italia. Amore mio" znajdziemy m.in. przepis na smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem. Jest to autorski przepis Francesco - syna Cristiny.

Smażone oliwkiSmażone oliwki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 60 dużych zielonych oliwek

Farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1 wątróbka z kurczaka
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 100 g mortadeli
  • 120–140 g miąższu chleba
  • 1 jajko
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g tartego sera Pecorino
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 3 szklanki wywaru mięsnego

Panierka:

  • 4–5 jajek
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przepis

  • Za pomocą ostrego noża nacinamy i drylujemy oliwki, pozbywając się pestki i pozostawiając miąższ dookoła niej. Następnie przekładam je do miski z osoloną wodą.
  • Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mieloną wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Gdy tylko mięsa lekko się zarumienią, dodajemy wino, podnosimy temperaturę i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i łyżkę wody. Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodajemy pokrojoną wątróbkę. Usmażone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Namaczamy miąższ z chleba.
  • Podsmażone mięso mielimy. Zmielone, powinno mieć konsystencję pasztetu. Dodajemy mortadelę, jajko, tarty ser Parmigiano Reggiano, gałkę muszkatołową, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy odsączony miąższ z chleba i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
  • Odcedzamy oliwki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki i faszerujemy nimi oliwki, lekko uciskając.
  • W misce roztrzepujemy jajka. Nafaszerowane oliwki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Robimy podwójną panierkę i wkładamy je ponownie do jajka i bułki tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy oliwki ze wszystkich stron, do momentu, aż będą zarumienione.
  • Usmażone oliwki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru