Smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem
Razem z Cristiną Catese wyruszamy w fascynującą kulinarną podróż przez wszystkie regiony gorącej Italii. W książce "Italia. Amore mio" znajdziemy m.in. przepis na smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem. Jest to autorski przepis Francesco - syna Cristiny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 60 dużych zielonych oliwek
Farsz:
- 250 g mielonej wołowiny
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 150 g mielonego mięsa kurczaka
- 1 wątróbka z kurczaka
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g passaty pomidorowej
- 100 g mortadeli
- 120–140 g miąższu chleba
- 1 jajko
- otarta skórka z ½ cytryny
- 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
- 50 g tartego sera Pecorino
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
- 3 szklanki wywaru mięsnego
Panierka:
- 4–5 jajek
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Za pomocą ostrego noża nacinamy i drylujemy oliwki, pozbywając się pestki i pozostawiając miąższ dookoła niej. Następnie przekładam je do miski z osoloną wodą.
- Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mieloną wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Gdy tylko mięsa lekko się zarumienią, dodajemy wino, podnosimy temperaturę i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i łyżkę wody. Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodajemy pokrojoną wątróbkę. Usmażone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Namaczamy miąższ z chleba.
- Podsmażone mięso mielimy. Zmielone, powinno mieć konsystencję pasztetu. Dodajemy mortadelę, jajko, tarty ser Parmigiano Reggiano, gałkę muszkatołową, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy odsączony miąższ z chleba i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
- Odcedzamy oliwki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki i faszerujemy nimi oliwki, lekko uciskając.
- W misce roztrzepujemy jajka. Nafaszerowane oliwki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Robimy podwójną panierkę i wkładamy je ponownie do jajka i bułki tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy oliwki ze wszystkich stron, do momentu, aż będą zarumienione.
- Usmażone oliwki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze