Trwa ładowanie...
d4hcys9
04-07-2022 11:41

Smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem

Przepis

Razem z Cristiną Catese wyruszamy w fascynującą kulinarną podróż przez wszystkie regiony gorącej Italii. W książce "Italia. Amore mio" znajdziemy m.in. przepis na smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem. Jest to autorski przepis Francesco - syna Cristiny.

d4hcys9
2.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
"Italia. Amore mio"
Źródło: "Italia. Amore mio", fot: Fot. Artur Rogalski
Składniki
  • 60 dużych zielonych oliwek

Farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1 wątróbka z kurczaka
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 100 g mortadeli
  • 120–140 g miąższu chleba
  • 1 jajko
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g tartego sera Pecorino
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 3 szklanki wywaru mięsnego

Panierka:

  • 4–5 jajek
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przepis
  • Za pomocą ostrego noża nacinamy i drylujemy oliwki, pozbywając się pestki i pozostawiając miąższ dookoła niej. Następnie przekładam je do miski z osoloną wodą.
  • Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mieloną wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Gdy tylko mięsa lekko się zarumienią, dodajemy wino, podnosimy temperaturę i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i łyżkę wody. Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodajemy pokrojoną wątróbkę. Usmażone mięso odstawiamy do wystygnięcia. Namaczamy miąższ z chleba.
  • Podsmażone mięso mielimy. Zmielone, powinno mieć konsystencję pasztetu. Dodajemy mortadelę, jajko, tarty ser Parmigiano Reggiano, gałkę muszkatołową, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy odsączony miąższ z chleba i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
  • Odcedzamy oliwki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki i faszerujemy nimi oliwki, lekko uciskając.
  • W misce roztrzepujemy jajka. Nafaszerowane oliwki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Robimy podwójną panierkę i wkładamy je ponownie do jajka i bułki tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy oliwki ze wszystkich stron, do momentu, aż będą zarumienione.
  • Usmażone oliwki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"

  Okładka książki
Źródło: Okładka książki
Smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
Więcej tematów
d4hcys9