Smażenie mięsa mielonego. Garść praktycznych porad

Smażenie wydaje się banalną czynnością. A jednak, nawet podczas tak prostego zadania można popełnić błędy, które popsują smak przyrządzanej przez nas potrawy. Przedstawiamy więc kilka prostych porad, jak smażyć mięso, by podkręcić jego wyjątkowy smak i aromat. Do dzieła!

Mielone mięso często pojawia się w naszych kuchniach.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mielone mięso często pojawia się w naszych kuchniach. Wykorzystujemy je nie tylko do przygotowania tradycyjnych kotletów, ale także do bardzo popularnego sosu bolognese oraz meksykańskiego specjału chili con carne. Jednak przygotowanie smażonego mięsa może przysporzyć nam nie lada kłopotów. Jak tego uniknąć?

Oto kilka prostych porad, jak smażyć mielone mięso:

  • Na początek warto upewnić się, że patelnia jest rozgrzana. Wlejmy na nią olej i cierpliwie czekajmy, aż tłuszcz rozgrzeje się.
  • Nie wkładajmy całego mięsa od razu. Smażmy je w mniejszych porcjach.
  • Nie mieszajmy zbyt często mięsa. Pozwólmy mu dusić się we własnym sosie.
  • Aby uniknąć przypalenia, zmniejszy ogień. Jeżeli jednak zauważyliśmy, że mięso zaczęło się przypalać, zdejmijmy patelnię z gazu, aby wyrównać temperaturę.
  • Gdy zdejmiemy mięso z patelni warto ją "oczyścić". Możemy to zrobić chlebem, który zbierze z niej resztki sosu i mięsa. Innym sposobem jest też wlanie na nią kilka mililitrów czerwonego wina. Będzie aromatycznym dodatkiem do przygotowanej przez nas potrawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami