Smażenie mięsa mielonego. Garść praktycznych porad

Smażenie wydaje się banalną czynnością. A jednak, nawet podczas tak prostego zadania można popełnić błędy, które popsują smak przyrządzanej przez nas potrawy. Przedstawiamy więc kilka prostych porad, jak smażyć mięso, by podkręcić jego wyjątkowy smak i aromat. Do dzieła!

Mielone mięso często pojawia się w naszych kuchniach.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mielone mięso często pojawia się w naszych kuchniach. Wykorzystujemy je nie tylko do przygotowania tradycyjnych kotletów, ale także do bardzo popularnego sosu bolognese oraz meksykańskiego specjału chili con carne. Jednak przygotowanie smażonego mięsa może przysporzyć nam nie lada kłopotów. Jak tego uniknąć?

Oto kilka prostych porad, jak smażyć mielone mięso:

  • Na początek warto upewnić się, że patelnia jest rozgrzana. Wlejmy na nią olej i cierpliwie czekajmy, aż tłuszcz rozgrzeje się.
  • Nie wkładajmy całego mięsa od razu. Smażmy je w mniejszych porcjach.
  • Nie mieszajmy zbyt często mięsa. Pozwólmy mu dusić się we własnym sosie.
  • Aby uniknąć przypalenia, zmniejszy ogień. Jeżeli jednak zauważyliśmy, że mięso zaczęło się przypalać, zdejmijmy patelnię z gazu, aby wyrównać temperaturę.
  • Gdy zdejmiemy mięso z patelni warto ją "oczyścić". Możemy to zrobić chlebem, który zbierze z niej resztki sosu i mięsa. Innym sposobem jest też wlanie na nią kilka mililitrów czerwonego wina. Będzie aromatycznym dodatkiem do przygotowanej przez nas potrawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce