Smażenie mięsa mielonego. Garść praktycznych porad
Smażenie wydaje się banalną czynnością. A jednak, nawet podczas tak prostego zadania można popełnić błędy, które popsują smak przyrządzanej przez nas potrawy. Przedstawiamy więc kilka prostych porad, jak smażyć mięso, by podkręcić jego wyjątkowy smak i aromat. Do dzieła!
Mielone mięso często pojawia się w naszych kuchniach. Wykorzystujemy je nie tylko do przygotowania tradycyjnych kotletów, ale także do bardzo popularnego sosu bolognese oraz meksykańskiego specjału chili con carne. Jednak przygotowanie smażonego mięsa może przysporzyć nam nie lada kłopotów. Jak tego uniknąć?
Oto kilka prostych porad, jak smażyć mielone mięso:
- Na początek warto upewnić się, że patelnia jest rozgrzana. Wlejmy na nią olej i cierpliwie czekajmy, aż tłuszcz rozgrzeje się.
- Nie wkładajmy całego mięsa od razu. Smażmy je w mniejszych porcjach.
- Nie mieszajmy zbyt często mięsa. Pozwólmy mu dusić się we własnym sosie.
- Aby uniknąć przypalenia, zmniejszy ogień. Jeżeli jednak zauważyliśmy, że mięso zaczęło się przypalać, zdejmijmy patelnię z gazu, aby wyrównać temperaturę.
- Gdy zdejmiemy mięso z patelni warto ją "oczyścić". Możemy to zrobić chlebem, który zbierze z niej resztki sosu i mięsa. Innym sposobem jest też wlanie na nią kilka mililitrów czerwonego wina. Będzie aromatycznym dodatkiem do przygotowanej przez nas potrawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl