Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem
Ten smak smalcu jest niepowtarzalny. Podany ze świeżym majerankiem jest nie do odróżnienia od wersji mięsnej. Szczególnie zachwyca dzieci, kiedy mogą go zjadać z ćwiartkami jabłka. Wtedy smakuje im najbardziej. Dorośli wybierają opcję z konserwowym lub kiszonym ogórkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Jabłko i cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Rozgrzewamy nieco większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj i przysmażamy cebulkę, a gdy jest chrupiąca i złocista, dodajemy jabłko. Smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy przyprawy.
- Fasolę blendujemy na gładką pastę z połową przysmażonej masy i olejem oraz majerankiem. Ten ostatni – to sekretny składnik smalcu. Im więcej majeranku, tym bardziej pasta zamienia się w smalec!
- Masę fasolową łączymy z pozostałą częścią, aby pasta miała nieco grudkowatą konsystencję.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Katarzyny Gubały "Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze