Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem

Ten smak smalcu jest niepowtarzalny. Podany ze świeżym majerankiem jest nie do odróżnienia od wersji mięsnej. Szczególnie zachwyca dzieci, kiedy mogą go zjadać z ćwiartkami jabłka. Wtedy smakuje im najbardziej. Dorośli wybierają opcję z konserwowym lub kiszonym ogórkiem.

Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiemSmalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka fasoli ugotowanej z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (opcjonalnie 1 puszka białej fasoli)
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne twarde jabłko
  • majeranek (najlepiej jeszcze nieotwarta paczka, aby dawał aromat)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 suszonych lub wędzonych śliwek

Przepis

  • Jabłko i cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Rozgrzewamy nieco większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj i przysmażamy cebulkę, a gdy jest chrupiąca i złocista, dodajemy jabłko. Smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy przyprawy.
  • Fasolę blendujemy na gładką pastę z połową przysmażonej masy i olejem oraz majerankiem. Ten ostatni – to sekretny składnik smalcu. Im więcej majeranku, tym bardziej pasta zamienia się w smalec!
  • Masę fasolową łączymy z pozostałą częścią, aby pasta miała nieco grudkowatą konsystencję.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀