Trwa ładowanie...
d21e7y5

Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem

Przepis

Ten smak smalcu jest niepowtarzalny. Podany ze świeżym majerankiem jest nie do odróżnienia od wersji mięsnej. Szczególnie zachwyca dzieci, kiedy mogą go zjadać z ćwiartkami jabłka. Wtedy smakuje im najbardziej. Dorośli wybierają opcję z konserwowym lub kiszonym ogórkiem.

d21e7y5
2.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 szklanka fasoli ugotowanej z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (opcjonalnie 1 puszka białej fasoli)
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne twarde jabłko
  • majeranek (najlepiej jeszcze nieotwarta paczka, aby dawał aromat)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 suszonych lub wędzonych śliwek
Przepis
  • Jabłko i cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Rozgrzewamy nieco większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj i przysmażamy cebulkę, a gdy jest chrupiąca i złocista, dodajemy jabłko. Smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy przyprawy.
  • Fasolę blendujemy na gładką pastę z połową przysmażonej masy i olejem oraz majerankiem. Ten ostatni – to sekretny składnik smalcu. Im więcej majeranku, tym bardziej pasta zamienia się w smalec!
  • Masę fasolową łączymy z pozostałą częścią, aby pasta miała nieco grudkowatą konsystencję.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Katarzyny Gubały "Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d21e7y5
d21e7y5
d21e7y5
d21e7y5
d21e7y5
Więcej tematów
d21e7y5