Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem
Ten smak smalcu jest niepowtarzalny. Podany ze świeżym majerankiem jest nie do odróżnienia od wersji mięsnej. Szczególnie zachwyca dzieci, kiedy mogą go zjadać z ćwiartkami jabłka. Wtedy smakuje im najbardziej. Dorośli wybierają opcję z konserwowym lub kiszonym ogórkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jabłko i cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Rozgrzewamy nieco większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj i przysmażamy cebulkę, a gdy jest chrupiąca i złocista, dodajemy jabłko. Smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy przyprawy.
- Fasolę blendujemy na gładką pastę z połową przysmażonej masy i olejem oraz majerankiem. Ten ostatni – to sekretny składnik smalcu. Im więcej majeranku, tym bardziej pasta zamienia się w smalec!
- Masę fasolową łączymy z pozostałą częścią, aby pasta miała nieco grudkowatą konsystencję.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl