Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem

Ten smak smalcu jest niepowtarzalny. Podany ze świeżym majerankiem jest nie do odróżnienia od wersji mięsnej. Szczególnie zachwyca dzieci, kiedy mogą go zjadać z ćwiartkami jabłka. Wtedy smakuje im najbardziej. Dorośli wybierają opcję z konserwowym lub kiszonym ogórkiem.

Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiemSmalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka fasoli ugotowanej z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (opcjonalnie 1 puszka białej fasoli)
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne twarde jabłko
  • majeranek (najlepiej jeszcze nieotwarta paczka, aby dawał aromat)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 suszonych lub wędzonych śliwek

Przepis

  • Jabłko i cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Rozgrzewamy nieco większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj i przysmażamy cebulkę, a gdy jest chrupiąca i złocista, dodajemy jabłko. Smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy przyprawy.
  • Fasolę blendujemy na gładką pastę z połową przysmażonej masy i olejem oraz majerankiem. Ten ostatni – to sekretny składnik smalcu. Im więcej majeranku, tym bardziej pasta zamienia się w smalec!
  • Masę fasolową łączymy z pozostałą częścią, aby pasta miała nieco grudkowatą konsystencję.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu