Smakowity tatar ze śledzia
Przysmak promowany przez Magdę Gessler, często pojawiający się w menu restauracji przechodzących kuchenne rewolucje.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- Filety śledziowe - 300 g
- Marynaty: papryka, korniszony, pieczarki, prawdziwki - 200 g
- Cytryna - 1 szt.
- Ketchup Heinz - 4-6 łyżeczek
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Cebula dymka - 1 pęczek
- Szczypiorek 1 pęczek
- Chleb razowy
- Anchois - 5 szt.
- Przyprawy: pieprz cayenne, tabasco
Przepis
- Wszystkie składniki tatara kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy oliwę z oliwek, skraplamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku.
- Tatar podajemy na pieczywie razowym z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl