Smakowita sałatka z fetą. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało
Nasz propozycja sałatki to pyszna wariacja na temat klasycznego greckiego dania z serem feta, pomidorami i oliwkami. Do naszej sałatki dodaliśmy jednak więcej składników, a oliwę z oliwek zamieniliśmy na sos jogurtowy. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 20 dag fety
- pęczek dymki
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml jogurtu naturalnego
- po garści pestek dyni i słonecznika
- kilka liści sałaty
- 3 pomidorki koktajlowe
- pęczek rzodkiewek
- ogórek
- sól
- pieprz
- Ser feta wyłożyć do dużej miski pokroić w kostkę, cebulę, szczypiorek, rzodkiewki, ogórek i pomidory umyć i osuszyć.
- Dymkę i szczypiorek drobno posiekać, ogórek obrać, odkroić kilka plastrów, resztę pokroić w drobną kosteczkę.
- Rzodkiewki pokroić w kostkę, pomidory na pół, większe na ćwiartki, czosnek posiekać.
- Warzywa i szczypiorek wymieszać delikatnie z fetą i jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Przystroić listkami sałaty, ogórkiem i pestkami.
- Pestki dyni i słonecznika przed dodaniem do sałatki uprażyć na patelni.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze