WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Smakowita letnia zapiekana z bakłażanem

Przepyszna zapiekanka z letnich warzyw solidnie podlana oliwą z oliwek i posypana serem korycińskim. Sekret jej smaku to składniki dobrej jakości. Warzywa najlepiej smakują właśnie teraz, dlatego warto włączyć ich jak najwięcej do swojego menu. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Smakowita letnia zapiekana z bakłażanemSmakowita letnia zapiekana z bakłażanem
Monika Lemko

Składniki

  • 2 bakłażany
  • po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g pomidorów dużych
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 niewielka cukinia ok. 350 g
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • duża szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 liście lubczyku
  • 1 garść listków świeżej mięty
  • 100 g sera korycińskiego swojskiego

Ponadto:

  • sól do posypania bakłażana,
  • oliwa z oliwek
  • listki świeżej mięty

Przepis

  • Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5-2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli.
  • Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana.
  • Piekarnik nastawiamy na 180 st. C i pieczemy ok. 20 min, z papryki zdejmujemy skórkę.
  • Przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie drobno kroimy, miąższ i sok, przekładamy do miseczki.
  • Cebule, pomidory suszone, cukinię kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru, następnie dodajemy cukinię, pomidory suszone i podsmażamy.
  • Dokładamy świeże pomidory, dodajemy sól do smaku (nie za dużo, bo ser jest słony) pieprz, posiekany lubczyk i miętę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, żeby pomidory się rozpadły i połączyły się smaki.
  • Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, posiekaną cebulę dymkę i szczypiorek, oraz drobno pokrojoną (bez skórki) pieczoną paprykę.
  • W jednym lub kilku naczyniach żaroodpornych układamy plaster bakłażana, dodajemy duszone warzywa, dokładamy rozkruszony ser, przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana i ponownie dodajemy warzywa i ser.
  • Delikatnie wierzch skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z opcją grill w 175 st. C przez ok. 20 min.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇