Smakowita letnia zapiekana z bakłażanem

Przepyszna zapiekanka z letnich warzyw solidnie podlana oliwą z oliwek i posypana serem korycińskim. Sekret jej smaku to składniki dobrej jakości. Warzywa najlepiej smakują właśnie teraz, dlatego warto włączyć ich jak najwięcej do swojego menu. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Smakowita letnia zapiekana z bakłażanemSmakowita letnia zapiekana z bakłażanem
Monika Lemko

Składniki

  • 2 bakłażany
  • po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g pomidorów dużych
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 niewielka cukinia ok. 350 g
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • duża szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 liście lubczyku
  • 1 garść listków świeżej mięty
  • 100 g sera korycińskiego swojskiego

Ponadto:

  • sól do posypania bakłażana,
  • oliwa z oliwek
  • listki świeżej mięty

Przepis

  • Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5-2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli.
  • Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana.
  • Piekarnik nastawiamy na 180 st. C i pieczemy ok. 20 min, z papryki zdejmujemy skórkę.
  • Przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie drobno kroimy, miąższ i sok, przekładamy do miseczki.
  • Cebule, pomidory suszone, cukinię kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru, następnie dodajemy cukinię, pomidory suszone i podsmażamy.
  • Dokładamy świeże pomidory, dodajemy sól do smaku (nie za dużo, bo ser jest słony) pieprz, posiekany lubczyk i miętę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, żeby pomidory się rozpadły i połączyły się smaki.
  • Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, posiekaną cebulę dymkę i szczypiorek, oraz drobno pokrojoną (bez skórki) pieczoną paprykę.
  • W jednym lub kilku naczyniach żaroodpornych układamy plaster bakłażana, dodajemy duszone warzywa, dokładamy rozkruszony ser, przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana i ponownie dodajemy warzywa i ser.
  • Delikatnie wierzch skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z opcją grill w 175 st. C przez ok. 20 min.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce