Smakowita letnia zapiekana z bakłażanem
Przepyszna zapiekanka z letnich warzyw solidnie podlana oliwą z oliwek i posypana serem korycińskim. Sekret jej smaku to składniki dobrej jakości. Warzywa najlepiej smakują właśnie teraz, dlatego warto włączyć ich jak najwięcej do swojego menu. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 bakłażany
- po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona)
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czosnkowa
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 300 g pomidorów dużych
- 10 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 niewielka cukinia ok. 350 g
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- duża szczypta cukru
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 liście lubczyku
- 1 garść listków świeżej mięty
- 100 g sera korycińskiego swojskiego
Ponadto:
- sól do posypania bakłażana,
- oliwa z oliwek
- listki świeżej mięty
- Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5-2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli.
- Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana.
- Piekarnik nastawiamy na 180 st. C i pieczemy ok. 20 min, z papryki zdejmujemy skórkę.
- Przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie drobno kroimy, miąższ i sok, przekładamy do miseczki.
- Cebule, pomidory suszone, cukinię kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru, następnie dodajemy cukinię, pomidory suszone i podsmażamy.
- Dokładamy świeże pomidory, dodajemy sól do smaku (nie za dużo, bo ser jest słony) pieprz, posiekany lubczyk i miętę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, żeby pomidory się rozpadły i połączyły się smaki.
- Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, posiekaną cebulę dymkę i szczypiorek, oraz drobno pokrojoną (bez skórki) pieczoną paprykę.
- W jednym lub kilku naczyniach żaroodpornych układamy plaster bakłażana, dodajemy duszone warzywa, dokładamy rozkruszony ser, przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana i ponownie dodajemy warzywa i ser.
- Delikatnie wierzch skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z opcją grill w 175 st. C przez ok. 20 min.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze