Trwa ładowanie...
dk65ai2
21-07-2020 10:43

Smakowita letnia zapiekana z bakłażanem

Przepis

Przepyszna zapiekanka z letnich warzyw solidnie podlana oliwą z oliwek i posypana serem korycińskim. Sekret jej smaku to składniki dobrej jakości. Warzywa najlepiej smakują właśnie teraz, dlatego warto włączyć ich jak najwięcej do swojego menu. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

dk65ai2
4.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 2 bakłażany
  • po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g pomidorów dużych
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 niewielka cukinia ok. 350 g
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • duża szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 liście lubczyku
  • 1 garść listków świeżej mięty
  • 100 g sera korycińskiego swojskiego

Ponadto:

  • sól do posypania bakłażana,
  • oliwa z oliwek
  • listki świeżej mięty
Przepis
  • Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5-2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli.
  • Zostawiamy bez przykrycia na około 20 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Papryki przekrawamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy koło bakłażana.
  • Piekarnik nastawiamy na 180 st. C i pieczemy ok. 20 min, z papryki zdejmujemy skórkę.
  • Przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie drobno kroimy, miąższ i sok, przekładamy do miseczki.
  • Cebule, pomidory suszone, cukinię kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z dodatkiem cukru, następnie dodajemy cukinię, pomidory suszone i podsmażamy.
  • Dokładamy świeże pomidory, dodajemy sól do smaku (nie za dużo, bo ser jest słony) pieprz, posiekany lubczyk i miętę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, żeby pomidory się rozpadły i połączyły się smaki.
  • Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, posiekaną cebulę dymkę i szczypiorek, oraz drobno pokrojoną (bez skórki) pieczoną paprykę.
  • W jednym lub kilku naczyniach żaroodpornych układamy plaster bakłażana, dodajemy duszone warzywa, dokładamy rozkruszony ser, przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana i ponownie dodajemy warzywa i ser.
  • Delikatnie wierzch skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z opcją grill w 175 st. C przez ok. 20 min.
Smakowita letnia zapiekana z bakłażanem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj