Smacznie w podróży. Pomysły na szybkie przekąski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wakacyjne inspiracje

Obraz
© 123RF

Podczas podróży, często w biegu, kupujemy wiele niezdrowych, przetworzonych produktów. Czy możemy się przed tym ustrzec? Poznajcie nasze pomysły na idealne na podróż, smaczne i łatwe w przygotowaniu przekąski.

/ 6Ciecierzyca w miodzie

Obraz
© 123RF

Cieciorka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek i zup, ale także jako zdrowa przekąska. Jak przygotować ten miodowy, bogaty w białko specjał? Ciecierzycę odsączamy i osuszamy. Następnie mieszamy w miodzie i oliwie z dodatkiem cynamonu i cukru. Rozkładamy równomiernie na blaszce i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni.

/ 6Rollsy z kurczakiem

Obraz
© 123RF

Rollsy sprawdzą się zarówno jako smaczna przekąska w podróży, jak i drugie śniadanie w pracy, czy w szkole. Składniki możemy dostosować według naszych upodobań. My proponujemy rollsy z kurczakiem, pomidorem, sałatą, papryką i ogórkiem. Grillowaną wcześniej pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Płaty tortilli smarujemy topionym serem. Wkładamy wszystkie składniki i zawijamy w rulon. Całość kroimy na mniejsze porcje ok. 3-5 cm.

/ 6Batony z granoli

Obraz
© 123RF

Batony z granoli domowej roboty znakomicie zastąpią sprzedawane w sklepie batony musli. Do przygotowania tej przekąski możemy użyć produktów, które najbardziej lubimy. My proponujemy fit batony z płatków migdałowych, orzechów włoskich i laskowych, pestek dyni oraz suszonej żurawiny. Wszystkie składniki blendujemy. Następnie formujemy z masy batony. Obsypujemy je wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą. Po kilku godzinach w lodówce batony są gotowe.

/ 6Praliny czekoladowe z masłem orzechowym

Obraz
© 123RF

Miłośnicy masła czekoladowego i czekolady z pewnością docenią ten specjał. Masło orzechowe miksujemy z roztopioną czekoladą, cukrem i posiekanymi drobno orzechami. Z gotowej masy lepimy kulki, które możemy obtoczyć w wybranych przez nas dodatkach np. w wiórkach kokosowych. Gotowe praliny wkładamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Chipsy z jarmużu

Obraz
© 123RF

Nie tylko weganie docenią ten zielony przysmak. Jarmuż bowiem nie tylko jest wyjątkowym źródłem błonnika i żelaza. Jest też bogaty w witaminy A,B i C. W dodatku jest to niskokaloryczna przekąska. 100 g jarmużu to zaledwie 45 kalorii. Do przygotowania tych zielonych chipsów potrzebujemy tylko 3 składników: opakowania jarmużu, odrobiny soli i oliwy z oliwek. Możemy dodać też wedle uznania cynamon, chili lub słodką paprykę. Liście jarmużu myjemy i odrywamy twardą część łodygi. Mieszamy z oliwą i solą. Pieczemy w piekarniku ok. 10 min

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości