Wakacyjne inspiracje
Podczas podróży, często w biegu, kupujemy wiele niezdrowych, przetworzonych produktów. Czy możemy się przed tym ustrzec? Poznajcie nasze pomysły na idealne na podróż, smaczne i łatwe w przygotowaniu przekąski.
Ciecierzyca w miodzie
Cieciorka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek i zup, ale także jako zdrowa przekąska. Jak przygotować ten miodowy, bogaty w białko specjał? Ciecierzycę odsączamy i osuszamy. Następnie mieszamy w miodzie i oliwie z dodatkiem cynamonu i cukru. Rozkładamy równomiernie na blaszce i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni.
Rollsy z kurczakiem
Rollsy sprawdzą się zarówno jako smaczna przekąska w podróży, jak i drugie śniadanie w pracy, czy w szkole. Składniki możemy dostosować według naszych upodobań. My proponujemy rollsy z kurczakiem, pomidorem, sałatą, papryką i ogórkiem. Grillowaną wcześniej pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Płaty tortilli smarujemy topionym serem. Wkładamy wszystkie składniki i zawijamy w rulon. Całość kroimy na mniejsze porcje ok. 3-5 cm.
Batony z granoli
Batony z granoli domowej roboty znakomicie zastąpią sprzedawane w sklepie batony musli. Do przygotowania tej przekąski możemy użyć produktów, które najbardziej lubimy. My proponujemy fit batony z płatków migdałowych, orzechów włoskich i laskowych, pestek dyni oraz suszonej żurawiny. Wszystkie składniki blendujemy. Następnie formujemy z masy batony. Obsypujemy je wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą. Po kilku godzinach w lodówce batony są gotowe.
Praliny czekoladowe z masłem orzechowym
Miłośnicy masła czekoladowego i czekolady z pewnością docenią ten specjał. Masło orzechowe miksujemy z roztopioną czekoladą, cukrem i posiekanymi drobno orzechami. Z gotowej masy lepimy kulki, które możemy obtoczyć w wybranych przez nas dodatkach np. w wiórkach kokosowych. Gotowe praliny wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Chipsy z jarmużu
Nie tylko weganie docenią ten zielony przysmak. Jarmuż bowiem nie tylko jest wyjątkowym źródłem błonnika i żelaza. Jest też bogaty w witaminy A,B i C. W dodatku jest to niskokaloryczna przekąska. 100 g jarmużu to zaledwie 45 kalorii. Do przygotowania tych zielonych chipsów potrzebujemy tylko 3 składników: opakowania jarmużu, odrobiny soli i oliwy z oliwek. Możemy dodać też wedle uznania cynamon, chili lub słodką paprykę. Liście jarmużu myjemy i odrywamy twardą część łodygi. Mieszamy z oliwą i solą. Pieczemy w piekarniku ok. 10 min