Smaczne i proste tarte placki z dyni. Po prostu wyśmienite

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jeśli macie w domu piękną, dorodną dynię, przygotujcie z niej koniecznie tarte placki. Wyśmienicie smakują z czosnkowym dipem. Przekonajcie się sami.

Smaczne i proste tarte placki z dyni. Po prostu wyśmieniteSmaczne i proste tarte placki z dyni. Po prostu wyśmienite
Karolina Wójciga

Składniki

  • ok. ½ kg obranej i oczyszczonej z pestek dyni,
  • jedna mała cukinia,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, chili.

na dip czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól miąższ i odstaw na chwilę. Dynię umyj, obierz ze skóry i wydrąż z niej nasiona. Pokrój ją na kilka kawałków i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do miseczki wbij jajka, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, imbir i chili do smaku i wszytko wymieszaj. W dużej misce połącz stratą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, startą dynię i masę jajeczną. Dodaj mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Teraz czas na dip czosnkowy. W miseczce połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki i przy pomocy blendera zmiksuj je na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron do zarumienienia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja