Słodziutki sernik z sosem porzeczkowym

Pyszny sernik z jeszcze pyszniejszą polewą porzeczkową to wprost idealny pomysł na deser. Posmakuje każdemu, a sosu owocowego możesz przygotować więcej, przelać do słoiczka i używać, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś pysznego.

Słodziutki sernik z sosem porzeczkowymSłodziutki sernik z sosem porzeczkowym
Karolina Wójciga

Składniki

Masa serowa: 1 kg chudego twarogu (najlepiej sernikowego), jajko, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, skórka otarta z małej cytryny lub połowy pomarańczy.
Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, łyżka cukru, 2/3 kostki masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka proszku do pieczenia.
Sos porzeczkowy: 250 g czarnych porzeczek (lub innych drobnych owoców sezonowych: jagód, truskawek, malin), 60 g brązowego cukru, 2 łyżki wody, 2-3 łyżki soku z cytryny.

Przepis

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Teraz dodaj masło, 3 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi, roztrzep 5 żółtek przy pomocy miksera, dodaj do nich twaróg, cukier, mąkę, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, a na koniec ubite na sztywną pianę białko z jednego jajka. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmij je z lodówki i zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – w ten sposób powstanie spód sernika. Na ciasto wylej masę serową. Tak przygotowany sernik piecz przez 90 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj sos porzeczkowy. Do rondelka wsyp oczyszczone porzeczki, dodaj cukier, wodę i gotuj wszystko przez 5-10 minut. Miksturę owocową przetrzyj przez sitko, dodaj sok z cytryny. Kiedy sernik będzie gotowy, ostudź go i udekoruj sosem porzeczkowym i świeżymy owocami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości