Słodziutki sernik z sosem porzeczkowym

Pyszny sernik z jeszcze pyszniejszą polewą porzeczkową to wprost idealny pomysł na deser. Posmakuje każdemu, a sosu owocowego możesz przygotować więcej, przelać do słoiczka i używać, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś pysznego.

Słodziutki sernik z sosem porzeczkowymSłodziutki sernik z sosem porzeczkowym
Karolina Wójciga

Składniki

Masa serowa: 1 kg chudego twarogu (najlepiej sernikowego), jajko, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, skórka otarta z małej cytryny lub połowy pomarańczy.
Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, łyżka cukru, 2/3 kostki masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka proszku do pieczenia.
Sos porzeczkowy: 250 g czarnych porzeczek (lub innych drobnych owoców sezonowych: jagód, truskawek, malin), 60 g brązowego cukru, 2 łyżki wody, 2-3 łyżki soku z cytryny.

Przepis

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Teraz dodaj masło, 3 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi, roztrzep 5 żółtek przy pomocy miksera, dodaj do nich twaróg, cukier, mąkę, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, a na koniec ubite na sztywną pianę białko z jednego jajka. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmij je z lodówki i zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – w ten sposób powstanie spód sernika. Na ciasto wylej masę serową. Tak przygotowany sernik piecz przez 90 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj sos porzeczkowy. Do rondelka wsyp oczyszczone porzeczki, dodaj cukier, wodę i gotuj wszystko przez 5-10 minut. Miksturę owocową przetrzyj przez sitko, dodaj sok z cytryny. Kiedy sernik będzie gotowy, ostudź go i udekoruj sosem porzeczkowym i świeżymy owocami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm