Słodkie smarowidła do kanapek

Przygotowaliśmy dla was przepisy na pyszne, słodkie smarowidła kanapkowe. Można je z łatwością zrobić w domu. Są o niebo lepsze od popularnych kremów ze sklepu.

Obraz

/ 6Domowe wersje popularnych kremów

Obraz
© 123RF.COM

Najpopularniejsze kanapkowe smarowidło z czekolady obchodzi dziś na całym świecie swoje święto. Nutellę kochają przede wszystkim dzieci, ale też wszyscy miłośnicy słodkości. Aksamitny czekoladowy krem to idealny dodatek do naleśników, ciast, muffinków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na pyszne, słodkie smarowidła kanapkowe. Można je z łatwością zrobić w domu. Są o niebo lepsze od popularnych kremów ze sklepu.

/ 6Krem czekoladowo-orzechowy

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *100 g gorzkiej czekolady, 250 ml mleka skondensowanego, 130 g orzechów laskowych, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: orzechy obieramy z łupinek, przekładamy na dużą blaszkę i podpiekamy w piekarniku, aż brązowe skórki zrobią się jeszcze ciemniejsze i zaczną same schodzić. Wyjmujemy z piekarnika, obieramy i posypujemy solą. Przekładamy do blendera i miksujemy. Mleko i czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy miód i kakao. Następnie dodajemy zmiksowaną masę orzechową i mieszamy. Przekładamy do czystego słoiczka i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

/ 6Dwukolorowy krem z białą czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyczny przepis na nutellę z orzechów można urozmaicić białą czekoladą. Powstanie krem o smaku popularnego mlecznego batonika. Wystarczy wymieszać w słoiku krem z poprzedniego przepisu z masą z białej czekolady.

Składnik: 100g białej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki, kilka kropli ekstraktu z wanilii

Przygotowanie: czekoladę kroimy na drobne kawałki i wkładamy do miski. W rondelku gotujemy śmietankę kremówkę i jeszcze gorącą zalewamy czekoladę. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

/ 6Masło orzechowe

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *3 szklanki solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie: orzeszki prażymy na rozgrzanej patelni. Miksujemy przez długi czas, aż zaczną zmieniać konsystencję i zmienią się w oleistą masę. Przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce.

/ 6Lemon curd

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 cytryny, 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli

*Przygotowanie: *z cytryn wyciskamy sok (potrzebujemy pół szklanki) i delikatnie ścieramy skórkę. Wrzucamy ją do blendera, dosypujemy cukier puder i miksujemy. Masło ubijamy, dodajemy zmiksowana skórkę z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, odrobinę soli, sok z cytryny i dalej miksujemy. Tak powstałą masę przelewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu. Po ok. 10 minutach krem powinien zgęstnieć. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i trzymamy w lodówce.

/ 6Słodki krem z pistacjami i awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 opakowania serka twarogowego kanapkowego, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta chili, 1 garść pistacji

*Przygotowanie: *awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem kanapkowym. Pistacje miksujemy na proszek. Dodajemy do masy serowej, dolewamy płynny miód, sok z cytryny, szczyptę chili i dokładnie razem mieszamy.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw