Słodkie smarowidła do kanapek
Przygotowaliśmy dla was przepisy na pyszne, słodkie smarowidła kanapkowe. Można je z łatwością zrobić w domu. Są o niebo lepsze od popularnych kremów ze sklepu.
Domowe wersje popularnych kremów
Najpopularniejsze kanapkowe smarowidło z czekolady obchodzi dziś na całym świecie swoje święto. Nutellę kochają przede wszystkim dzieci, ale też wszyscy miłośnicy słodkości. Aksamitny czekoladowy krem to idealny dodatek do naleśników, ciast, muffinków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na pyszne, słodkie smarowidła kanapkowe. Można je z łatwością zrobić w domu. Są o niebo lepsze od popularnych kremów ze sklepu.
Krem czekoladowo-orzechowy
*Składniki: *100 g gorzkiej czekolady, 250 ml mleka skondensowanego, 130 g orzechów laskowych, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: orzechy obieramy z łupinek, przekładamy na dużą blaszkę i podpiekamy w piekarniku, aż brązowe skórki zrobią się jeszcze ciemniejsze i zaczną same schodzić. Wyjmujemy z piekarnika, obieramy i posypujemy solą. Przekładamy do blendera i miksujemy. Mleko i czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy miód i kakao. Następnie dodajemy zmiksowaną masę orzechową i mieszamy. Przekładamy do czystego słoiczka i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Dwukolorowy krem z białą czekoladą
Klasyczny przepis na nutellę z orzechów można urozmaicić białą czekoladą. Powstanie krem o smaku popularnego mlecznego batonika. Wystarczy wymieszać w słoiku krem z poprzedniego przepisu z masą z białej czekolady.
Składnik: 100g białej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki, kilka kropli ekstraktu z wanilii
Przygotowanie: czekoladę kroimy na drobne kawałki i wkładamy do miski. W rondelku gotujemy śmietankę kremówkę i jeszcze gorącą zalewamy czekoladę. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Masło orzechowe
*Składniki: *3 szklanki solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie: orzeszki prażymy na rozgrzanej patelni. Miksujemy przez długi czas, aż zaczną zmieniać konsystencję i zmienią się w oleistą masę. Przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce.
Lemon curd
Składniki: 4 cytryny, 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli
*Przygotowanie: *z cytryn wyciskamy sok (potrzebujemy pół szklanki) i delikatnie ścieramy skórkę. Wrzucamy ją do blendera, dosypujemy cukier puder i miksujemy. Masło ubijamy, dodajemy zmiksowana skórkę z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, odrobinę soli, sok z cytryny i dalej miksujemy. Tak powstałą masę przelewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu. Po ok. 10 minutach krem powinien zgęstnieć. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i trzymamy w lodówce.
Słodki krem z pistacjami i awokado
Składniki: 1/2 opakowania serka twarogowego kanapkowego, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta chili, 1 garść pistacji
*Przygotowanie: *awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem kanapkowym. Pistacje miksujemy na proszek. Dodajemy do masy serowej, dolewamy płynny miód, sok z cytryny, szczyptę chili i dokładnie razem mieszamy.