Słodkie napoje gazowane. Sprawdź, czym ryzykujesz, pijąc je regularnie
Regularnie spożywane naprawdę szkodzą!
Napoje gazowane nie są zdrowe – to żadna tajemnica, choć ich fani zgrzytają zębami ze złości na myśl o wprowadzonym podatku. Jednak, czy kierują nami względy finansowe, czy zdrowotne, od picia słodkich, bąbelkowych napojów lepiej się powstrzymać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Cukier pożywką dla patogenów
300 ml to około 39 gramów dodatkowego cukru. Ten, jak wiadomo, w nadmiarze szkodzi – może przekładać się bezpośrednio na zwiększone ryzyko wystąpienia określonych chorób. Cukier jest idealną pożywką dla bakterii, wirusów oraz grzybów. Szybko namnażające się w organizmie patogeny osłabiają układ immunologiczny. To może sprawiać, że organizm z trudem będzie radził sobie ze zwalczaniem czyhających infekcji różnego pochodzenia.
Zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Nadmiar cukru czy jego regularne spożywanie w postaci picia słodkich napojów zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę. To jeden z najważniejszych czynników rozwoju tego typu cukrzycy, uznanej za chorobę cywilizacyjną. Choć duży wpływ na jej wystąpienie mają nasze geny, to jednak dieta gra pierwsze skrzypce.
Mogą prowadzić do otyłości
Słodkie napoje gazowane to puste kalorie, które nie mają żadnych wartości dla naszego organizmu. Gaszą pragnienie na chwilę, pozornie tylko sycą, w rzeczywistości powodując ataki wilczego głodu. Regularne picie napojów gazowanych może prowadzić w konsekwencji do nadwagi i otyłości.
Są stymulatorami stanu zapalnego
Cukier przez podniesienie poziomu insuliny prowadzi do pojawienia się w organizmie stanu zapalnego, jak twierdzi dr Nicolas Perricone, autor diety probiotycznej. Osłabia organizm i sprawia, że układ odpornościowy nie funkcjonuje poprawnie. Reakcją organizmu na stan zapalny mogą być nasilające się infekcje, ale też zmiany skórne, gojące się z trudem – doskonale sobie z tego zdają sprawę zwłaszcza ci, którzy borykają się z trądzikiem.
Mają działanie uzależniające i ogłupiające
Mózg, by poprawnie funkcjonować, potrzebuje glukozy, ale organizm przyzwyczajony do dużej ilości cukru nie jest w stanie poradzić sobie bez niego. Tymczasem badania dowiodły, że zarówno cukrzyca typu 1., jak i 2. negatywnie wpływa na mózg i neurony – powoduje zmniejszenie przepływu krwi do mózgu, a nawet może prowadzić do… atrofii mózgu!