Ślimaki - nie tylko dla Francuzów!

Choć sezon na zbieranie ślimaków już się skończył, mrożone mięczaki kupimy bez problemu. Dla osób, które z obróbką ślimaków nie są do końca obyci, mrożonki z pewnością będą lepszą opcją. Są już bowiem odpowiednio oprawione, dzięki czemu ich przygotowanie nie jest specjalnie kłopotliwe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Coraz częściej interesujemy się kuchniami świata. Ślimaki kojarzymy zwłaszcza z jedną z nich - francuską, gdzie są one bardzo popularne. Ale przecież nie tylko Francuzi od lat zajadali się i zajadają ślimakami - winniczkami i innymi gatunkami - lądowymi i wodnymi.

Ślimaki od tysięcy lat były dla ludzi źródłem białka. Świadczą o tym między innymi wykopaliska archeologiczne na terenie dzisiejszej Algierii i Tunezji. Osmolone skorupy tych mięczaków znajdowane są także podczas wykopalisk w innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Smak ślimaków winniczków ceniono w starożytnym Rzymie - przypisywano im właściwości lecznicze oraz uważano, że działają jak afrodyzjak. Starożytni Rzymianie zabrali ze sobą winniczka jako pokarm na Wyspy Brytyjskie, gdzie do tej pory nazywa się go "ślimakiem rzymskim".

Nie tylko we Francji ślimaki są bardzo popularne, ale też w innych europejskich krajach jak Belgia, Holandia, Portugalia czy Hiszpania uchodzą za przysmak. Znane są również w kuchni japońskiej, chińskiej, a także afrykańskiej. Ślimaki przeznaczone do konsumpcji pochodzą prawie wyłącznie z hodowli. Dlatego też winniczki zbierane w Polsce (jednym z nielicznych krajów, gdzie jest to dozwolone) są uznawane za rarytas. Ślimaki są bardzo pożywne. Zawierają 15 proc. bardzo dobrego jakościowo białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 3 proc.). Mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Wartość energetyczna 100 gramów ślimaków to 90 kcal.

W kuchni francuskiej winniczki podawane są głównie jako przystawka. Z kolei w kuchni portugalskiej ślimaki (pod nazwą caracóis) bardzo często są częścią jednogarnkowej potrawy - swoistego gulaszu - z dodatkiem białego wina, czosnku, papryczek, oregano, kolendry, pietruszki, a czasem ostrej kiełbasy. Większe ślimaki są podawane z rusztu z dodatkiem masłem. W kuchni hiszpańskiej małe i średnie ślimaki serwuje się z pikantnym sosem lub w zupie, zaś duże w potrawach podobnych do paelli - czyli ze smażonym ryżem, warzywami i mięsem z kurczaka.

W Grecji ślimaki są popularne przede wszystkim na Krecie, choć je się je także w innych częściach kraju. Serwowane są gotowane w wodzie z dodatkiem octu winnego, z pomidorami, ziemniakami i kabaczkami. Ślimaki smażone na oliwie z dodatkiem soku z cytryny to kolejna, bardzo popularna potrawa z Krety.

Ślimaki są także składnikiem dań z Sycylii. Nazywane są tu babbaluci. Gotuje się je w osolonej wodzie, a następnie podaje z sosem pomidorowym lub oliwą, czosnkiem i pietruszką.

W Maroku jadane są nie tylko winniczki, ale również małe ślimaki, w Polsce uważane za "ogrodowe". Gotowane są one z kolendrą, solą i ostrą papryczką, a następnie podawane w wywarze z gotowania.

W kuchni polskiej ślimaki pojawiły się wraz z włoszczyzną i królową Boną, choć żyły na polskich łąkach od wieków. Winniczki hodowali w Polsce franciszkanie i dominikanie. Stanowiły one danie postne, ale później stały się popularne na stołach arystokracji, przede wszystkim w wersji francuskiej. Potrawy ze ślimaków cechował charakterystyczny dla kuchni staropolskiej nadmiar pikantnych przypraw - pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków - "co zabijało ich smak".

Słynny polski kronikarz i badacz zwyczajów, Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III" pisał: "Nie ustępują nasi Polacy w niczym Włochom i Francuzom, nawykli powoli, a dalej w najlepsze specjały obrócili owady i obrzezki, którymi się ojcowie ich jak jaką nieczystością brzydzili. Jedli żaby, żółwie, ostrzygł, ślimaki, w których sama tylko imaginacja (wyobraźnia - dop.red.) jakiegoś smaku dodawała".

Dziś ślimaki są coraz częściej spotykane nie tylko w restauracjach, ale i w sklepach. Świeże ślimaki należy gotować pięć minut w wodzie z octem. W ten sposób mięczaki zostają oddzielone od muszelek. Następnie odcedza się je i po ochłodzeniu wyjmuje małym widelczykiem z muszelek.

Najbardziej znanym sposobem jest pieczenie ślimaków z masłem i zieloną pietruszką. Ugotowane ślimaki (w skorupkach) zatykamy masłem zmieszanym z posiekanym czosnkiem i zieloną pietruszką. Następnie zapiekamy je kilka minut w piekarniku tak, by soki zostały wewnątrz. Jemy z bagietką, jak prawdziwi Francuzi.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯