Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danie
Julia Roberts w roli prostytutki Vivian Ward nie tylko zdobyła Złoty Glob, ale także uwielbienie całego świata. "Pretty Woman" pozostaje jedną z najbardziej udanych komedii romantycznych wszech czasów, co jest oszałamiające, gdy się weźmie pod uwagę, że jest to w zasadzie "nowoczesna" (czytaj: lata dziewięćdziesiąte) wersja Pigmaliona, jednego z najbardziej niestrawnych dramatów, które wypada przeczytać.
Podział kulturowy w tym filmie, jak to często bywa, pokazany jest przez pryzmat jedzenia. Vivian nie do końca potrafi poradzić sobie z wymyślnymi daniami serwowanymi podczas ekstrawaganckich kolacji z Edwardem. Wy za to, podczas kolejnego przyjęcia, możecie zamienić ślimaki w odważne przystawki.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 drobno posiekana szalotka
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 60 ml sherry
- 315 g soli kamiennej
- 24 ślimaki w puszce
- 24 muszle ślimaka (opcjonalnie)
- 12 kromek opieczonego wiejskiego chleba
- drobno posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 st. W misce połącz masło, sól, pieprz, szalotkę, czosnek, połowę natki pietruszki i sherry. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dno naczynia do pieczenia (wystarczająco duże, aby zmieścić wszystkie ślimaki) wysyp 1,5 cm warstwą soli kamiennej. Wsuń ślimaki do muszli, a następnie małą łyżeczką nałóż do każdej muszli maślaną mieszankę. Ułóż muszle na soli otwartą stroną do góry, lekko dociskając, aby się nie przesuwały. Piecz około 15–20 minut, aż ślimaki będą bardzo gorące, a masło zacznie lekko bulgotać. W międzyczasie delikatnie rozpuść pozostałe masło ziołowe w rondlu na małym ogniu. Udekoruj ślimaki pozostałą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem i stopionym masłem ziołowym.
Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl