Trwa ładowanie...

Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danie

Julia Roberts w roli prostytutki Vivian Ward nie tylko zdobyła Złoty Glob, ale także uwielbienie całego świata. "Pretty Woman" pozostaje jedną z najbardziej udanych komedii romantycznych wszech czasów, co jest oszałamiające, gdy się weźmie pod uwagę, że jest to w zasadzie "nowoczesna" (czytaj: lata dziewięćdziesiąte) wersja Pigmaliona, jednego z najbardziej niestrawnych dramatów, które wypada przeczytać.

Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danieŹródło: Materiały prasowe
d9zj1o7
d9zj1o7

Podział kulturowy w tym filmie, jak to często bywa, pokazany jest przez pryzmat jedzenia. Vivian nie do końca potrafi poradzić sobie z wymyślnymi daniami serwowanymi podczas ekstrawaganckich kolacji z Edwardem. Wy za to, podczas kolejnego przyjęcia, możecie zamienić ślimaki w odważne przystawki.

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 60 ml sherry
  • 315 g soli kamiennej
  • 24 ślimaki w puszce
  • 24 muszle ślimaka (opcjonalnie)
  • 12 kromek opieczonego wiejskiego chleba
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 st. W misce połącz masło, sól, pieprz, szalotkę, czosnek, połowę natki pietruszki i sherry. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dno naczynia do pieczenia (wystarczająco duże, aby zmieścić wszystkie ślimaki) wysyp 1,5 cm warstwą soli kamiennej. Wsuń ślimaki do muszli, a następnie małą łyżeczką nałóż do każdej muszli maślaną mieszankę. Ułóż muszle na soli otwartą stroną do góry, lekko dociskając, aby się nie przesuwały. Piecz około 15–20 minut, aż ślimaki będą bardzo gorące, a masło zacznie lekko bulgotać. W międzyczasie delikatnie rozpuść pozostałe masło ziołowe w rondlu na małym ogniu. Udekoruj ślimaki pozostałą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem i stopionym masłem ziołowym.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj