Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danie

Julia Roberts w roli prostytutki Vivian Ward nie tylko zdobyła Złoty Glob, ale także uwielbienie całego świata. "Pretty Woman" pozostaje jedną z najbardziej udanych komedii romantycznych wszech czasów, co jest oszałamiające, gdy się weźmie pod uwagę, że jest to w zasadzie "nowoczesna" (czytaj: lata dziewięćdziesiąte) wersja Pigmaliona, jednego z najbardziej niestrawnych dramatów, które wypada przeczytać.

Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danie
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Podział kulturowy w tym filmie, jak to często bywa, pokazany jest przez pryzmat jedzenia. Vivian nie do końca potrafi poradzić sobie z wymyślnymi daniami serwowanymi podczas ekstrawaganckich kolacji z Edwardem. Wy za to, podczas kolejnego przyjęcia, możecie zamienić ślimaki w odważne przystawki.

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 60 ml sherry
  • 315 g soli kamiennej
  • 24 ślimaki w puszce
  • 24 muszle ślimaka (opcjonalnie)
  • 12 kromek opieczonego wiejskiego chleba
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 st. W misce połącz masło, sól, pieprz, szalotkę, czosnek, połowę natki pietruszki i sherry. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dno naczynia do pieczenia (wystarczająco duże, aby zmieścić wszystkie ślimaki) wysyp 1,5 cm warstwą soli kamiennej. Wsuń ślimaki do muszli, a następnie małą łyżeczką nałóż do każdej muszli maślaną mieszankę. Ułóż muszle na soli otwartą stroną do góry, lekko dociskając, aby się nie przesuwały. Piecz około 15–20 minut, aż ślimaki będą bardzo gorące, a masło zacznie lekko bulgotać. W międzyczasie delikatnie rozpuść pozostałe masło ziołowe w rondlu na małym ogniu. Udekoruj ślimaki pozostałą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem i stopionym masłem ziołowym.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg