Ślimaki, którymi zajadała się Julia Roberts. Filmowe danie

Julia Roberts w roli prostytutki Vivian Ward nie tylko zdobyła Złoty Glob, ale także uwielbienie całego świata. "Pretty Woman" pozostaje jedną z najbardziej udanych komedii romantycznych wszech czasów, co jest oszałamiające, gdy się weźmie pod uwagę, że jest to w zasadzie "nowoczesna" (czytaj: lata dziewięćdziesiąte) wersja Pigmaliona, jednego z najbardziej niestrawnych dramatów, które wypada przeczytać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Podział kulturowy w tym filmie, jak to często bywa, pokazany jest przez pryzmat jedzenia. Vivian nie do końca potrafi poradzić sobie z wymyślnymi daniami serwowanymi podczas ekstrawaganckich kolacji z Edwardem. Wy za to, podczas kolejnego przyjęcia, możecie zamienić ślimaki w odważne przystawki.

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 60 ml sherry
  • 315 g soli kamiennej
  • 24 ślimaki w puszce
  • 24 muszle ślimaka (opcjonalnie)
  • 12 kromek opieczonego wiejskiego chleba
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 st. W misce połącz masło, sól, pieprz, szalotkę, czosnek, połowę natki pietruszki i sherry. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dno naczynia do pieczenia (wystarczająco duże, aby zmieścić wszystkie ślimaki) wysyp 1,5 cm warstwą soli kamiennej. Wsuń ślimaki do muszli, a następnie małą łyżeczką nałóż do każdej muszli maślaną mieszankę. Ułóż muszle na soli otwartą stroną do góry, lekko dociskając, aby się nie przesuwały. Piecz około 15–20 minut, aż ślimaki będą bardzo gorące, a masło zacznie lekko bulgotać. W międzyczasie delikatnie rozpuść pozostałe masło ziołowe w rondlu na małym ogniu. Udekoruj ślimaki pozostałą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem i stopionym masłem ziołowym.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru