Trwa ładowanie...
d38vwbo
oprac. Katarzyna Gileta

Ślimaczki półfrancuskie z czterech składników

Przepis

Ślimaczki półfrancuskie to bardzo szybkie i proste do przygotowania ciasteczka. Są bardzo delikatne i cudownie maślane. W tym przepisie nie używamy dodatkowego cukru. Słodycz pochodzi z dżemu lub kremu czekoladowego. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Marta M.".

d38vwbo
4.1
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ulubiony dżem lub krem czekoladowy
Przepis

Nastaw piekarnik na 180 st. C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W misie od miksera umieść wszystkie składniki (oprócz dżemu) i utrzyj szybko na ciasto. W tym momencie możesz kulę takiego ciasta wstawić do lodówki i użyć np. następnego dnia lub od razu.

Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na większy placek (lub dwa mniejsze)
Posmaruj dżemem i zwiń jak roladę. Pokrój w plastry i ułóż je na blaszce.
Piecz do zarumienienia około 20 minut lub dłużej.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Ślimaczki półfrancuskie z czterech składników
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo