Ślimaczki półfrancuskie z czterech składników
Ślimaczki półfrancuskie to bardzo szybkie i proste do przygotowania ciasteczka. Są bardzo delikatne i cudownie maślane. W tym przepisie nie używamy dodatkowego cukru. Słodycz pochodzi z dżemu lub kremu czekoladowego. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g masła (zimnego)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 3 szklanki mąki pszennej
- ulubiony dżem lub krem czekoladowy
Nastaw piekarnik na 180 st. C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W misie od miksera umieść wszystkie składniki (oprócz dżemu) i utrzyj szybko na ciasto. W tym momencie możesz kulę takiego ciasta wstawić do lodówki i użyć np. następnego dnia lub od razu.
Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na większy placek (lub dwa mniejsze)
Posmaruj dżemem i zwiń jak roladę. Pokrój w plastry i ułóż je na blaszce.
Piecz do zarumienienia około 20 minut lub dłużej.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze