Ślimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąska

Krucho-drożdżowe ciasto i aromatyczny, dobrze doprawiany farsz to przepis na smakowitą przekąskę. Aż ślinka cieknie. Ślimaczki wspaniale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Zapewniamy, że ze stołu znikną w ekspresowym tempie. Pomysł na pizzerki pochodzi z bloga "Cukrowa wróżka". Autorka przyznaje, że to jeden z jej rodzinnych przepisów.

Ślimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąskaŚlimaczki pizzowe. Smakowita i szybka przekąska
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1/4 l kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 40 g drożdży,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Farsz:

  • 500 g sera,
  • ok. 300 g pieczarek,
  • ok. 300 g cebuli,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze startym serem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości