Śledziowe roladki z farszem grzybowym
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć śledzi w różnych wydaniach. Śledzie w occie, śmietanie, oleju, sałatki śledziowe czy rolmopsy... Inspiracji jest mnóstwo. My proponujemy roladki śledziowe z grzybami leśnymi. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 75 dag płatów śledziowych
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 5 dag grzybów suszonych
- pieprz
- 4 ogórki kiszone
- natka pietruszki
Przepis
- Śledzie namocz, cebule pokrój w cieniutkie talarki, podsmaż na oleju. Dodaj i ugotowane i posiekane grzyby, chwilę podduś razem.
- Dodaj pieprz i posiekana natkę (kilka gałązek odłóż).
- Płaty śledziowe smaruj dość grubo przyrządzonym farszem, a następnie zwijaj jak rolmopsy i układaj na półmisku.
- Obierz i pokrój w plasterki kwaszone ogórki, obłóż nimi śledzie, na koniec udekoruj roladki gałązkami natki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl