Śledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeść

Bardzo rzadko przygotowujemy śledzie na ciepło. Czas to zmienić! Zapieczone z ziemniakami i grzybami leśnymi są naprawdę smaczne. Śledziowa zapiekanka świetnie sprawdzi się na kolację.

Śledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeśćŚledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeść
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 6-8 świeżych filetów śledziowych
• 5-6 ziemniaków
• 200 g suszonych grzybów
• 2 cebule
• 4 łyżki masła klarowanego
• 120 ml śmietany
• 1 jajko
• posiekana natka pietruszki
• pieprz i sól

Przepis

  • Śledzie po 2 godzinach moczenia osuszyć, a następnie pokroić w paski. Grzyby podobnie namoczyć, po czym ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ugotowane grzyby pokroić w paski.
  • Posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i śledziami. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
  • W żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem układać na przemian warstwę ziemniaków (posolić i posypać pieprzem), na nich mieszankę śledziową. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem samogonu na cukierkach.
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem