Trwa ładowanie...
d1hiyan
oprac. Katarzyna Gileta

Śledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeść

Przepis

Bardzo rzadko przygotowujemy śledzie na ciepło. Czas to zmienić! Zapieczone z ziemniakami i grzybami leśnymi są naprawdę smaczne. Śledziowa zapiekanka świetnie sprawdzi się na kolację.

d1hiyan
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ALLEKO
Składniki

• 6-8 świeżych filetów śledziowych
• 5-6 ziemniaków
• 200 g suszonych grzybów
• 2 cebule
• 4 łyżki masła klarowanego
• 120 ml śmietany
• 1 jajko
• posiekana natka pietruszki
• pieprz i sól

Przepis
  • Śledzie po 2 godzinach moczenia osuszyć, a następnie pokroić w paski. Grzyby podobnie namoczyć, po czym ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ugotowane grzyby pokroić w paski.
  • Posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i śledziami. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
  • W żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem układać na przemian warstwę ziemniaków (posolić i posypać pieprzem), na nich mieszankę śledziową. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem samogonu na cukierkach.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Śledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeść
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d1hiyan
d1hiyan
d1hiyan
d1hiyan
d1hiyan
Więcej tematów
d1hiyan