Śledzie zapiekane. Tak pyszne, że trudno przestać jeść
Bardzo rzadko przygotowujemy śledzie na ciepło. Czas to zmienić! Zapieczone z ziemniakami i grzybami leśnymi są naprawdę smaczne. Śledziowa zapiekanka świetnie sprawdzi się na kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 6-8 świeżych filetów śledziowych
• 5-6 ziemniaków
• 200 g suszonych grzybów
• 2 cebule
• 4 łyżki masła klarowanego
• 120 ml śmietany
• 1 jajko
• posiekana natka pietruszki
• pieprz i sól
- Śledzie po 2 godzinach moczenia osuszyć, a następnie pokroić w paski. Grzyby podobnie namoczyć, po czym ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ugotowane grzyby pokroić w paski.
- Posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i śledziami. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
- W żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem układać na przemian warstwę ziemniaków (posolić i posypać pieprzem), na nich mieszankę śledziową. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem samogonu na cukierkach.
Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze