Śledzie w zalewie pomidorowo-miodowej
Śledzie w zalewie pomidorowo-miodowej to bardzo smaczna przystawka o słodko-kwaśnym smaku. rzepis jest bardzo prosty, a lista potrzebnych składników niedługa. Dodatkową zaletą jest to, że śledzie są błyskawiczne w wykonaniu, co jest niezwykle ważne w gorącym przedświątecznym czasie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę pokroić w piórka.
- Na patelnię dać połowę oleju, koncentrat pomidorowy, miód, ocet i przyprawy - dobrze podgrzać, dodać cebulę i dusić na małym ogniu około 2-3 min.
- Zdjąć z ognia dodać resztę oleju i wystudzić.
- Śledzie pokroić na kawałki 3-4 cm i przekładać na zmianę zalewą (można wymieszać wszystko razem), przykryć i odstawić w zimne miejsce.
- Podawać na drugi dzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl