Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Śledzie w warzywach z grzybami

Przepis

Śledzie możemy przyrządzić na tysiąc sposobów, dzięki temu nigdy nie się znudzą. Świetnie komponują się zarówno z bakaliami, jak i warzywami czy ostrymi przyprawami. Wypróbujcie nasz przepis na wigilijnego śledzika w musztardzie z warzywami.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Śledzie w warzywach z grzybami
Fotolia
Składniki
  • 10-12 śledzi matiasów,
  • kilka grzybów suszonych,
  • 1/2 lub cały słoiczek musztardy,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 por,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny w ziarnach.
Przepis

Seler, pietruszkę i marchew ucieramy na tarce o grubych otworach. Cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy: najpierw cebulę i por, potem resztę, dolewamy trochę wody i dusimy. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 lub cały słoiczek musztardy. Mieszamy i dusimy jeszcze trochę, doprawiamy solą i curry (jeśli jest to konieczne). Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone (ilość według uznania). Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Podczas duszenia lub nieco wcześniej przygotowujemy matiasy mocząc je w mleku (wtedy stają się miękkie i nie są tak słone). Po odcedzeniu kroimy rybę w dzwonka i dodajemy do przestudzonych warzyw. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.

Przepis dodał użytkownik helas11

Śledzie w warzywach z grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d12cji3

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3