Śledzie w warzywach z grzybami
Śledzie możemy przyrządzić na tysiąc sposobów, dzięki temu nigdy nie się znudzą. Świetnie komponują się zarówno z bakaliami, jak i warzywami czy ostrymi przyprawami. Wypróbujcie nasz przepis na wigilijnego śledzika w musztardzie z warzywami.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 10-12 śledzi matiasów,
- kilka grzybów suszonych,
- 1/2 lub cały słoiczek musztardy,
- 1 seler korzeniowy,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 3 średnie cebule,
- 1 por,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny w ziarnach.
Przepis
Seler, pietruszkę i marchew ucieramy na tarce o grubych otworach. Cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy: najpierw cebulę i por, potem resztę, dolewamy trochę wody i dusimy. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 lub cały słoiczek musztardy. Mieszamy i dusimy jeszcze trochę, doprawiamy solą i curry (jeśli jest to konieczne). Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone (ilość według uznania). Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Podczas duszenia lub nieco wcześniej przygotowujemy matiasy mocząc je w mleku (wtedy stają się miękkie i nie są tak słone). Po odcedzeniu kroimy rybę w dzwonka i dodajemy do przestudzonych warzyw. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.