Trwa ładowanie...
d3t7axm
20-07-2022 09:36

Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami

Przepis

Śledzie sprawdzą się na wiele okazji - święta, rodzinne imprezy, domówki. W wersji z pomidorami i papryką smakują wyśmienicie. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

d3t7axm
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 większa papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 nieduży liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
  • 4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
  • opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przepis
  • Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie.
  • Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
  • Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
  • Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
  • Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj