Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami

Śledzie sprawdzą się na wiele okazji - święta, rodzinne imprezy, domówki. W wersji z pomidorami i papryką smakują wyśmienicie. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidoramiŚledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 większa papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 nieduży liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
  • 4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
  • opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie.
  • Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
  • Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
  • Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
  • Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥