Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Śledzie sprawdzą się na wiele okazji - święta, rodzinne imprezy, domówki. W wersji z pomidorami i papryką smakują wyśmienicie. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ok. 400 g solonych filetów śledziowych
- 2 średnie cebule
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 większa papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 nieduży liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
- 4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
- opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
- Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
- Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
- Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
- Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze