Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku to jedna z pysznych propozycji na wigilijny stół. Mają wyrazisty smak i z pewnością przypadną do gustu naszym gościom.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g płatów śledziowych
- 2 duże cebule
- 50 g rodzynek
- 0,5 szklanki oliwy
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 małej puszeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
Przepis
Śledzie namoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. Osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.
Przepis
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Wymieszać, dusić przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.
Przepis
W szerokim słoiku układać na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószyć pieprzem. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.