Trwa ładowanie...
djup0ft
djup0ft

Śledzie po sułtańsku

Przepis

Śledzie po sułtańsku to jedna z pysznych propozycji na wigilijny stół. Mają wyrazisty smak i z pewnością przypadną do gustu naszym gościom.

4.3
(13 głosów)
Oceń:
djup0ft
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Śledzie po sułtańsku
123RF
Śledzie po sułtańsku
Składniki
  • 250 g płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 50 g rodzynek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 małej puszeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis

Śledzie namoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. Osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Wymieszać, dusić przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W szerokim słoiku układać na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószyć pieprzem. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Śledzie po sułtańsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
djup0ft
djup0ft
djup0ft

djup0ft
djup0ft
djup0ft