WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to jedna z pysznych propozycji na wigilijny stół. Mają wyrazisty smak i z pewnością przypadną do gustu naszym gościom.

Śledzie po sułtańskuŚledzie po sułtańsku

Składniki

  • 250 g płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 50 g rodzynek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 małej puszeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis

Śledzie namoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. Osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Przepis

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Wymieszać, dusić przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

Przepis

W szerokim słoiku układać na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószyć pieprzem. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀