Śledź wigilijny taty
Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za śledziem, ale dziś nie wyobrażam sobie bez niego świąt ani domowych imprez, szczególnie w okresie karnawału. Zobaczcie, jak śledzika przyrządza mój tata.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 5 płatów śledziowych matias
- por
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- sól
- sok z cytryny
- majonez
- pieprz cytrynowy
- olej
Śledzie wymoczyć około 2 godziny, dobrze odsączyć,pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Por bardzo cieniutko pokroić w talarki, lekko posolić, odstawić na 15 min., żeby zmiękł. Fasolkę dobrze wypłukać na sitku pod wodą, razem z kukurydzą,dokładnie osuszyć. Por wymieszać z kukurydzą i fasolką ,posypać pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryną, wymieszać. Na ułożone śledzie wyłożyć jarzynkę, polać olejem, udekorować majonezem. Smacznego.
Przepis dodał użytkownik karolciiia015
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze