Trwa ładowanie...
djup0ft
djup0ft

Śledź wigilijny taty

Przepis

Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za śledziem, ale dziś nie wyobrażam sobie bez niego świąt ani domowych imprez, szczególnie w okresie karnawału. Zobaczcie, jak śledzika przyrządza mój tata.

4.4
(5 głosów)
Oceń:
djup0ft
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Śledż wigilijny taty
123
Śledż wigilijny taty
Składniki
  • 5 płatów śledziowych matias
  • por
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • sól
  • sok z cytryny
  • majonez
  • pieprz cytrynowy
  • olej
Przepis

Śledzie wymoczyć około 2 godziny, dobrze odsączyć,pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Por bardzo cieniutko pokroić w talarki, lekko posolić, odstawić na 15 min., żeby zmiękł. Fasolkę dobrze wypłukać na sitku pod wodą, razem z kukurydzą,dokładnie osuszyć. Por wymieszać z kukurydzą i fasolką ,posypać pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryną, wymieszać. Na ułożone śledzie wyłożyć jarzynkę, polać olejem, udekorować majonezem. Smacznego.

Przepis dodał użytkownik karolciiia015

Śledź wigilijny taty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
djup0ft

Podziel się opinią

Share
djup0ft
djup0ft

djup0ft
djup0ft
djup0ft