Składnik szparagów odpowiedzialny za rozprzestrzenianie raka piersi? Nowe badania
Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń. Wykazano, że asparagina, znajdująca się w szparagach i wielu innych pokarmach, "pomaga" w rozprzestrzenianiu się raka piersi na inne narządy ciała.
Wnioski wyciągnięto na podstawie badań przeprowadzonych na myszach. Kiedy wprowadzono do ich diety produkty zawierające asparaginę - szparagi, awokado, kiełki, wędliny - znacznie wzrastała u nich liczba komórek nowotworowych zlokalizowanych poza tkanką piersiową - w płucach, kościach czy mózgu. - To jeden z nielicznych przypadków, w których istnieje naukowe uzasadnienie dla modyfikacji diety wpływającej na raka - komentuje Greg Hannon, główny inicjator badania.
Asparagina jest budulcem dla białek wytwarzanych w organizmie, ale jest także związkiem wykorzystywanym w mleczarstwie i znajdującym się w takich produktach, jak: wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, ziemniaki, rośliny strączkowe, orzechy czy nasiona. Niska zawartość asparaginy obejmuje większość innych owoców i warzyw.
Zespół badaczy udowodnił też, że da się zminimalizować ilość asparaginy u myszy za pośrednictwem odpowiedniej diety, a także za pomocą leku zwanego L-asparaginazą.
Lekarze poszerzyli te badania - sprawdzili historie chorób osób, które zmarły na raka sutka. Okazało się, że pacjenci z wieloma innymi nowotworami, których podłożem był nowotwór piersi, miały podwyższony poziom asparaginy. Stwierdzono, że asparagina pomaga ewoluować komórkom nowotworowym i ułatwia ich transport drogą krwiobiegu. Ograniczenie asparaginy w organizmie pomogło temu zapobiec, ale nie miało wpływu na powstawanie początkowych guzów sutka.
Zobacz też: 5 sygnałów ostrzegawczych przed rakiem piersi
Następnym etapem badania jest sprawdzenie, czy terapia L-asparaginazą zadziała także na człowieka. Jeśli tak, przyszłość leczenia raka piersi może obejmować dietę o niskiej zawartości asparaginy i terapię L-asparaginazą zamiast tradycyjnych metod leczenia, takich jak chemioterapia i radioterapia, szczególnie biorąc pod uwagę, że związek występuje w wielu pokarmach i jest łatwo dostępny.
- To wczesne odkrycie może zaoferować długo oczekiwany nowy sposób, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się raka piersi - ale najpierw musimy zrozumieć prawdziwą rolę tego składnika odżywczego u pacjentów - tłumaczy dyrektor prasowy Breast Cancer Now, Delyth Morgan . - Na podstawie aktualnych danych nie zalecamy, aby pacjenci całkowicie wykluczali jakąkolwiek grupę pokarmową ze swojej diety. Wręcz zachecamy wszystkich pacjentów, aby przestrzegali tej zdrowej i urozmaiconej - bogatej w owoce, warzywa, ale z ograniczeniem mięsa, produktów z dużą zawartością tłuszczu i cukru - dodaje.